Gategroup, LSG’nin Avrupa Birimini Satın Alacak

İsviçre merkezli Gategroup, Lufthansa Group bünyesindeki ikram firması LSG’nin Avrupa operasyonunu satın alacak.

Tarafların nihaî anlaşmaya vardığı ve Lufthansa Yönetim Kurulu’nun, 3 Aralık 2019 tarihinde ilgili anlaşmayı onaylayacağı bildirildi.

Gategroup’un bu iş için Lufthansa’ya ne kadar ödeme yapacağı ise açıklanmadı.

Kulislerden yansıyan bilgiye göre LSG’nin Avrupa birimi için açık artırma usulüyle yapılan ihaleye dört ayrı firma katıldı.

Gategroup’un yanı sıra, Avusturyalı DO&CO firması son ânâ kadar süreci devam ettirdi.

Ve neticede kazanan Gategroup oldu.

Bu satış işleminin tamamlanmasını takip eden aylarda, 2020 yılının ilk çeyreğinde, LSG’nin dünyanın geri kalan bölgelerindeki operasyonları yine aynı yöntemle satılacak.

Özellikle Kuzey Amerika’da oldukça büyük bir organizasyona sahip olan LSG’ye bir sonraki adımda bakalım kimler tâlip olacak?

Lufthansa, LSG’yi Satışa Çıkarmıştı

Lufthansa’nın LSG’yi satmak istediği, sektörde yıllardır konuşulan bir şeydi.

En son olarak, 24 Haziran 2019 tarihindeki yatırımcı ilişkileri toplantısında yapılan sunumda, LSG ile Lufthansa Group altındaki havayolları arasında yeterli bir sinerji yaratılamadığı belirtilmişti.

Gelecek yıllarda grup olarak daha ziyade havayolu işletmeciliğine odaklanılacağı ve bu yüzden uçak içi ikram biriminin tamamen veya parça parça satılmasının planlandığı vurgulanmıştı.

LSG’nin mevcut yapısının, küresel çapta rekabetçi olabilmesi için dönüştürülmesi gerektiği ve bu iş için de ilave yatırım gerektiğine dikkat çekilerek, Lufthansa Group’un böyle bir kaynak ayırmasının mümkün görünmediğinin altı çizilmişti.

LSG Sky Chefs_Boeing_747_Lufthansa_Frankfurt_Airport

LSG Group çatısı altında Retail inMotion (uçak içi ikram satışı), LSG Sky Chefs (uçak içi ikram), Spiriant (ekipman çözümleri) ve Evertaste (yemek sunumu tasarımı) firmaları bulunuyor.

35.000 kişilik çalışan ordusuyla Grubun 2018 yılındaki cirosu 3,2 milyar Euro, EBIT (FAVÖK) marjı ise %3,2 mertebesinde gerçekleşmişti.

2019’un ilk altı aylık bölümünde LSG’nin cirosu %4 oranında artışla 1,6 milyar Euro’ya ulaşırken, EBIT’i %18 oranında azalarak 33 milyon Euro’ya gerilemişti.

Bu kadar büyük bir ciro elde edilmesine karşın kâr marjının %2 civarında seyretmesi, LSG’nin satışında rol oynayan en önemli etkenlerden.

Öte yandan, yakın bir süre öncesine kadar Çinli HNA Group bünyesinde bulunan Gategroup, Singapurlu Temasek ve Asyalı yatırım firması RRJ Capital tarafından satın alındığını da hemen hatırlatalım.

Singapur devletine ait olan Temasek aynı zamanda, SATS adlı uçak içi ikram ve yer hizmetleri firmasının da %40 oranında sahibi.


Posted

in