LSG Sky Chefs_Boeing_747_Lufthansa_Frankfurt_Airport

Lufthansa, LSG’yi Satıyor

Alman havayolu şirketi Lufthansa, tamamı kendisine ait olan uçak içi ürün ve ikram firması LSG’yi satışa çıkardı.

24 Haziran 2019 tarihindeki yatırımcı ilişkileri toplantısında yapılan sunumda, LSG ile Lufthansa Group altındaki havayolları arasında yeterli bir sinerji yaratılamadığı belirtildi.

Gelecek yıllarda grup olarak daha ziyade havayolu işletmeciliğine odaklanılacağı ve bu yüzden uçak içi ikram biriminin tamamen veya parça parça satılmasının planlandığı vurgulandı.

LSG’nin mevcut yapısının, küresel çapta rekabetçi olabilmesi için dönüştürülmesi gerektiği ve bu iş için de ilave yatırım gerektiğine dikkat çekilerek, Lufthansa Group’un böyle bir kaynak ayırmasının mümkün görünmediğinin altı çizildi.

Söz konusu satış işlemine yönelik olarak Lufthansa ile çeşitli muhtemel yatırımcılar arasında görüşmelerin devam ettiği de gelen haberler arasında.

LSG Group çatısı altında Retail inMotion (uçak içi ikram satışı), LSG Sky Chefs (uçak içi ikram), Spiriant (ekipman çözümleri) ve Evertaste (yemek sunumu tasarımı) firmaları bulunuyor.

35.000 kişilik çalışan ordusuyla Grubun 2018 yılındaki cirosu 3,2 milyar Euro, EBIT (FAVÖK) marjı ise %3,2 mertebesinde gerçekleşmişti.

LSG’nin parça parça mı yoksa bir bütün halinde mi satılacağı ise henüz kesinlemiş değil.

Yatırımcı ilişkileri gününden basına yansıyanlara göre, Lufthansa yönetiminin bu konuda net bir kararı bulunmuyor.

Yönetim, LSG gibi ana iş kolu olmayan Miles&More ve Lufthansa Technik için ise farklı düşünüyor.

Söz konusu birimlerin, ana iş kolu olan havayolu işletmeciliğiyle bir bütünlük arz ettiği ve ciddi seviyede sinerji sağladığı belirtiliyor.

Neticede, sektörde belki de 7-8 senedir sık sık gündeme gelen LSG’nin satışı dedikodusu bu kez gerçeğe dönüşecek gibi görünüyor.

Hatırlanacağı üzere konu en son geçtiğimiz Mart ayında alevlenmiş, Avusturya merkezli DO&CO ve İsviçre merkezli Gategourmet firmalarının LSG’ye teklifte bulunabileceği iddia edilmişti.

Emirates‘in sahibi olduğu yer işletme ve ikram firması Dnata ise 2014 yılı başlarında, satışa çıkarılması halinde LSG’ye tâlip olacaklarını açıklamıştı.

Ancak o yıldan günümüzde köprünün altından çok sular aktı.

LSG gibi küresel çapta (59 ülke, 205 havalimanı) faaliyet gösteren, operasyonel açıdan idare edilmesi hiç de kolay olmayan ve kâr marjı oldukça düşük seviyelerde gezinen bir şirkete bakalım müşteri çıkacak mı?

Not: Ülkemizde yaklaşık 15 yıldır faaliyet gösteren LSG, İstanbul Yeni Havalimanı’na yatırım yapmama kararı alarak bu pazardan çıkmıştı. Şirketin şu an için Türkiye’de Antalya, Bodrum, İzmir gibi havalimanlarında tesisleri bulunuyor.


Posted

in