Uçak Kabinleri Dijitalleşiyor

Yeni nesil teknolojiler sayesinde uçak kabinleri dijitalleşecek.

Avrupalu uçak üreticisi Airbus’ın “Airbus Connected Experience” adını verdiği yeni konsept çerçevesinde bir uçuş boyunca kabinde neler olduğu yakından takip edilecek.

Söz konusu projede Internet of Things (Eşyanın İnterneti, Nesnelerin İnterneti) yaklaşımı kullanılacak.

Kabinin farklı noktlarında yerleştirilecek yüzlerce minik sensör, hem kabin amirlerine hem de havayolu şirketlerinin konuyla ilgili idarî birimlerine anlık bir biçimde veri aktarımı yapacak.

Mesela uçaktaki hangi tuvalette sabun veya tuvalet kâğıdı azaldığını kabin memurları tek tek kontrol etmek durumunda kalmayacak.

Uçaktaki sistem bunu anlık olarak kabin amirine haber verecek.

İş bununla da kalmayacak.

Kalkış ve iniş öncesinde hangi yolcunun emniyet kemerini takmadığı yine kabin amirinin tablet bilgisayarına otomatik olarak bildirilecek.

Böylece kabin ekipleri tüm kabini bir uçtan diğer uca gezerek yolcuların kucağına bakmak zahmetinden kurtulacak.

Baş üstü dolaplarından hangilerinde yer olduğunu anlık şekilde görebilmek, yine boarding sürecini kısaltabilecek özelliklerden bir tanesi olabilir.

Bunun ötesinde özellikle full servis hizmet veren havayollarının uzun menzilli uçuşlarında yaşanan ikram malzemesi kargaşası da ortadan kalkacak.

Hangi özel yemek hangi trolleyde, hangi bardaklar uçağın neresinde, kahvaltılar hangi mutfakta; bunları takip etmek çok daha kolay olacak.

Yolcuların hangi tuvalet sırasında ne kadar beklediği ve içeride uçuşun hangi aşamasında ne kadar zaman geçirdiği gibi ilginç bilgiler de yine aynı sistemin sağlayabileceği diğer veriler arasında yer alıyor.

Airbus, geçtiğimiz Eylül ayından itibaren Connected Experience konseptini, A350 tipi bir test uçağında denemeye başladı.

Gerekli yazılım ve OLED ekranların yanı sıra test uçağına, bu proje için özel olarak üretilen koltuklar (connected iSeat – Recaro) ve bir uçak mutfağı (Connected Galley – gategroup) yerleştirildi.

Denemelerin başarıya ulaşması halinde, dijital uçak kabinleri ilk olarak 2021 yılında A320 ailesinde havayollarının tercihine sunulacak.

2023 yılında ise sıra A350 tipi uçaklara gelecek.

Airbus Connected Experience için geliştirilen yazılımın esnek olmasına ve havayollarının halihazırda kullanmakta oldukları kabin içi yazılımlarına kolayca entegre edilebilmesine dikkat edildi.

Neticede, bu teknolojinin etkin bir biçimde kullanılabilmesi, havayolları için önemli ticarî ve operasyonel faydalar sağlayabilir.

İşin ikinci aşamasında, yolcu deneyiminin kişiselleştirilerek geliştirilmesi de mümkün olabilir.


Posted

in

,