Sabiha Gökçen Havalimanı, Ekim Ayında da Rekor Kırdı

Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW), rekor kırmaya Ekim ayında da devam etti.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından az önce yayımlanan 2019 yılı Ekim ayına ilişkin uçak, yolcu ve yük istatistiklerine göre SAW, yılın geride kalan bölümünde olduğu gibi, son derece güçlü bir performansa imza attı.

SAW’daki iç hat yolcu sayısı Ekim’de, 2018 yılının aynı ayına göre %3 kadar gerilerken, dış hatlar yolcu sayısında %23 gibi muazzam bir artış oranına ulaşıldı.

SAW’da aylık bazdaki toplam yolcu sayısı ise %6,6 oranında bir artışla 3 milyonu aştı.

SAW böylece, kendi tarihinin en iyi Ekim ayı performansına imza atmış oldu.

İş bununla da kalmıyor.

Dış hat yolcu sayısı açısından baktığımızda, SAW’ın bu yılki sıra dışı başarısı daha iyi anlaşılıyor.

Yılın ilk 10 ayında SAW’daki dış hat yolcu sayısı (11,7 milyon), geçen seneki toplam dış hat yolcu sayısını (11,6 milyon) geçmiş durumda.

SAW’daki yolcu sayısındaki bu sıra dışı artışta özellikle, İstanbul’da geçtiğimiz Nisan ayında hizmete giren yeni havalimanının, şehrin Anadolu yakasındaki bir çok muhite uzaklığı büyük rol oynuyor.

Daha önceden Atatürk Havalimanı’nı kullanan bazı yolcuların, yeni dönemde SAW’ı tercih ettiği söyleniyor.

Pegasus’un yaklaşık %65 ve THY’nin %30 oranında pazar payına sahip olduğu SAW’daki yolcu sayısının, önümüzdeki dönemde de artacağı öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde Malaysia Airlines’ın 17 Kasım 2019 tarihinden itibaren haftada üç kez Kuala Lumpur – İstanbul Sabiha Gökçen seferi yapacağını duyurması, büyük yankı uyandırmıştı.

İlk aşamada üç aylık bir süre için planlanan seferler charter, yani tarifesiz statüde icra edilecek.

Türkiye’de THY ile bir codeshare anlaşması bulunan Malaysia Airlines’ın İstanbul uçuşlarına tarifeli statüye çevirip çevirmeyeceği daha sonra belli olacak.

Bilindiği üzere, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletmecisi İSG’nin tamamı, Malaysia Airports Holdings Berhad adlı Malezyalı şirkete ait.

Bu uçuşların kalıcı olup olmaması, Sabiha Gökçen Havalimanı için büyük önem taşıyor.

Zira Kuala Lumpur uçuşları, buradan yapılan ilk uzun menzilli (8 saat ve üzeri) yolcu uçağı seferi olma niteliğini taşıyacak.

Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)

Bu noktada, yapımı adeta bir yılan hikâyesine dönen ikinci pistin bir an önce tamamlanıp, SAW’ın uçuş kapasitenin artırılmasının ülkemiz adına büyük katkı sağlayacağının da altını çizelim.

Açılışı sürekli bir biçimde ertelenen yeni pistin ne zaman hizmete gireceği henüz netlik kazanmış değil.

Gelgelelim, pist kapasitesinde arzu edilen rahatlama sağlanana kadar, hem THY’nin hem de Pegasus’un, daha yüksek koltuk kapasiteli uçaklar kullanarak, buradaki yolcu sayısını daha da yukarılara taşıyacağını tahmin ediyoruz.

THY geniş gövdeli uçaklarla, Pegasus ise filosuna yeni katacağı ve koltuk kapasitesi 200’ün üzerinde olan Airbus A321neo‘larla, SAW’daki yolcu sayısını artırmaya devam edecekler gibi görünüyor.

Pegasus, 2019 yılında, beş adet A320neo ve iki adet A321neo tipi uçağı filosuna katmayı planlamıştı.

Hatırlanacağı üzere, ilk A321neo, 11 Eylül 2019 tarihinde Pegasus filosuna katılmıştı.

2020’den itibaren teslim alınacak A321neo tipi uçakların sayısının hızla artması ve 2024 yılı sonunda 43 adede ulaşması hedefleniyor.


Posted

in