Sabiha Gökçen Havalimanı’nın İkinci Pisti, Yıl Sonuna Kaldı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın (SAW) hava trafik kapasitesini iki katına çıkaracak olan ikinci pistin, en erken 2019 yılı sonunda tamamlanabileceği açıklandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından verilen bilgiye göre, mevcut piste paralel inşa edilen ikinci pistin yapımı devam ediyor.

3.500 metre uzunluğunda inşa edilen ikinci pistin ilk etap kapsamında Kemikli Dere Tüneli, TEM Bağlantı Yolu Tüneli ve Güney Lonca Tüneli inşaatı bitti.

Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW)

İkinci etap çalışmaları kapsamında inşa edilen ikinci pist ve taksi yollarının dolgu çalışmalarında da sona gelindi.

İkinci pistin yanında ayrıca üç adet paralel taksi yolu, bir adet bağlantı taksi yolu, on adet yüksek sürat taksi yolu, bir adet orta apron, bir adet kargo apronu ve bir adet motor test apronu yer alacak.

Havalimanının mevcut uçak park pozisyonuna ek olarak 94 adet ek uçak park pozisyonu hizmete girecek. Ayrıca ikinci pist ile birlikte yeni idari bina, nizamiye binası, apron hizmet binası, itfaiye binası ve hava trafik kontrol binası da hizmet vermeye başlayacak.

Pistin Gecikmesi, Sabiha Gökçen Havalimanı’nı Kısıtlıyor

Bununla birlikte, ihalesi 2014 yılında yapılan ve 2015 yılında inşaat sürecine ilişkin sözleşmesi imzalanan pistin inşaatının bir türlü bitirilememesi, bu önemli havalimanımızın gelişmesini engellemeye devam ediyor.

2018 yılı Temmuz ayındaki bir törende yaptığı konuşmada ikinci pistin durumuna da değinen Sabiha Gökçen Havalimanı İşletmesi CEO’su Ersal Göral, inşaatın o yılın sonunda tamamlanmasını ve 2019 yılı içerisinde havalimanının iki piste sahip olmasını beklediklerini belirtmişti.

İstanbul Sabiha Gökçen (SAW) Havalimanı, ikinci pist açılınca böyle görünecek

İki pistin aynı anda hizmete girmesi ile birlikte Sabiha Gökçen Havalimanı’nda saatlik iniş ve kalkış kapasitesi 40’tan 80’e yükselecek.

Ancak bu durum hemen gerçekleşmeyecek.

Zira ikinci pistin 2019 sonunda hizmete girmesi ile birlikte şu anda kullanılan mevcut pist bakıma alınacak.

Bu pistin bakımının tamamlanmasına paralel olarak 2020 yılının sonunda hizmete açılacak yeni terminal binası ve iki pistin aynı anda faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık yolcu kapasitesi 65 milyona çıkacak.

Pistlerin Yönü Avantaj

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın her iki pisti de 06-24 doğrultusuna sahip.

Yani İstanbul’un hâkim rüzgârları olan Lodos ve Poyraz sert estiğinde, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki uçuş trafiği nispeten daha az etkilenecek.

İstanbul’un Anadolu Yakası, Sabiha Gökçen’den Uçacak

İstanbul Yeni Havalimanı’nın tam olarak hizmete girmesiyle birlikte, İstanbul’daki havalimanlarının özellikle iç hat yolcu kompozisyonunda büyük bir değişim yaşanması bekleniyor.

İstanbul’un Anadolu yakasında ikâmet eden yolcuların, kent içi ulaşım mesafesinin uzunluğu sebebiyle, özellikle iç hat uçuşları için, yeni havalimanından ziyade Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih edecekleri belirtiliyor.

Bu öngörünün gerçekleşmesi durumunda, iki havalimanının mukayesesinde halihazırda zaten Sabiha Gökçen lehine olan iç hat yolcu sayısı farkının, daha da hızlı bir biçimde artabileceği söyleniyor.

2018 yılında Atatürk Havalimanı’nı kullanan iç hat yolcularının sayısı 19 milyon olurken, Sabiha Gökçen’de bu sayı 22,5 milyona ulaşmıştı.

Bunun yanı sıra, gelecek talebe göre Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan icra edilen dış hat uçuşlarında da artış olabileceği belirtiliyor.


Posted

in