Volocopter, Singapur’da Uçtu

Pilotsuz uçuşa imkân sağlayan ve iki kişilik bir uçan otomobil şeklinde tasarlanan Volocopter, Singapur’daki uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

22 Ekim 2019 tarihindeki deneme uçuşu, Singapur’un dünyaca ünlü Marina Bay Sands otelinin önündeki alanda yapıldı.

İki dakikayı bulan uçuş boyunca yaklaşık 1,5 kilometrelik bir mesafe kat edildi.

Volocopter ilerleyen dönemde Singapur’da, iniş-kalkış için, Marina Bay’de bir yüzen duba üzerine kurulan ve VoloPort adı verilen hava taksi durağını kullanacak.

Volocopter, bu zorlu süreç sırasında Singapur’un Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Dairesi ve Ekonomik Gelişim Kurulu ile işbirliği yaptı.

Şimdilik bir pilot tarafından kullanılan ve “2X” adı verilen test aracı, Volocopter’ın şu ana kadar kullandığı en gelişmiş model olma özelliğini taşıyor.

Böylece bir Asya kentinde ilk uçuşunu gerçekleştiren Volocopter’ın bu bölgede ciddi genişleme planları bulunuyor.

Şirket bu çerçevede, 2019 yılının Ocak ayında Singapur’da bir ofis açmış ve bir ürün tasarım ve mühendislik takımı kurma hazırlıklarına başlamıştı.

eVTOL kategorisinde yer alan Volocopter, 18 adet pervanesiyle dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliğine sahip ve elektrik motoruyla çalışıyor.

Drone teknolojisi temelli olan araç, iki yolcusunu pilotsuz bir biçimde 30 km mesafeye kadar ulaştırabiliyor.

Araçta bulunan çok sayıda pervane, gökdelenler arasında meydana gelebilen küçük türbülanslara karşı konforlu bir seyahat imkânı veriyor.

2017 yılı içerisinde dünyanın en önde gelen otomotiv firmalarından bir tanesi olan Daimler’den destek almayı başaran Volocopter ilk kent içi denemesini 25 Eylül 2017 tarihinde Dubai’de gerçekleştirmişti.

2011 yılında Stephan Wolf ve Alexander Zosel tarafından kurulan Volocopter’ın Bruchsal, Münih ve Singapur’daki ofislerinde 150 civarında personel çalışıyor.

Şirket şu ânâ kadar Daimler, Geely, Intel Capital, BtoV ve Manta Ray Ventures gibi firmalardan 85 milyon Euro tutarında sermaye toplamayı başarmış durumda.

Sadece Dubai ve Singapur değil, 2020’li yıllarda Hong Kong, Taipei, New York gibi benzer kentlerde de uçan taksilerin hizmete gireceği tahmin ediliyor.

Aynı çerçevede İstanbul’da da uçak taksi denemelerine bir an önce başlanması gerekiyor.

Özellikle yeni havalimanının kent merkezine olan uzaklığı ve İstanbul’un karayolu trafik keşmekeşi düşünüldüğünde, müşterilere makûl fiyatlarla sunulacak bir uçan taksiye ciddi miktarda talep geleceğine inanıyoruz.


Posted

in

, ,