Uçan Otomobil Projesinde Çin – Almanya Ortaklığı

Çinli otomobil üreticisi Zhejiang Geely Holding Group, Alman uçan otomobil üreticisi Volocopter’a ortak olduğunu duyurdu.

Volocopter’ın 50 milyon Euro taze sermaye girişi elde etmek amacıyla düzenlediği üçüncü tur sermaye toplama girişimleri çerçevesinde Geely, Volocopter’ın %10 oranındaki hissesini satın aldı.

Geely ile Volocopter arasında ayrıca, kent içi hava ulaşımı teknolojisini Çin’e getirmek amacıyla bir ortaklık kurulmasına da karar verildi.

Benzer şekilde, Alman otomotiv devi Daimler de Volocopter’a aynı oranda ortak oldu.

Daimler, 2017 yılında Volocopter’a yatırım yapma kararı almış ve küçük bir miktar destek sağlamıştı.

İşin ilginç tarafı, Geely tarafından Çin’in Wuhan kentinde kurulmakta olan ve Terrafugia markası altında üretim yapması planlanan ayrı bir uçan otomobil projesi daha bulunuyor.

Geely – Daimler Ortaklığı

Geely, 2010 yılında İsveçli Volvo firmasını satın alarak adını tüm dünyada duyurmuştu.

Bununla da yetinmeyen şirket, 2018 yılının başlarında yaklaşık 9 milyar USD karşılığında Daimler’in %9,7 oranındaki hissesini satın almıştı.

Smart

İki şirket geçtiğimiz aylarda da Smart marka otomobillerin yeni nesillerinin üretimi için yeni bir ortak şirket kurduklarını açıklamışlardı. Söz konusu otomobillerin 2022 yılından itibaren satılmaya başlanması hedefleniyor.

“Akıllı” ve “elektrikli” olacak bu yeni ve küçük otomobil, Çin’de üretilecek.

Sektördeki yeni eğilimlerin göz önüne alınacağı projede, “sahip olmak yerine paylaşmak” kavramına özellikle dikkat edileceği belirtiliyor.

Volocopter Hakkında

eVTOL kategorisinde yer alan Volocopter, 18 adet pervanesiyle dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliğine sahip ve elektrik motoruyla çalışıyor.

Drone teknolojisi temelli olan araç, saatte 110 km hıza kadar ulaşıyor ve iki yolcusunu pilotsuz bir biçimde 30 km mesafeye kadar taşıyabiliyor.

Araçta bulunan çok sayıda pervane, gökdelenler arasında meydana gelebilen küçük türbülanslara karşı konforlu bir seyahat imkânı veriyor.

2017 yılı içerisinde dünyanın en önde gelen otomotiv firmalarından bir tanesi olan Daimler’den destek almayı başaran Volocopter ilk kent içi denemesini 25 Eylül 2017 tarihinde Dubai’de gerçekleştirmişti.

2019 yılının sonuna kadar ise Volocopter’ın Singapur’da deneme uçuşlarına başlaması planlanıyor.

Volocopter – Volocity

Sadece Dubai ve Singapur değil, 2020’li yıllarda Hong Kong, Taipei, New York gibi benzer kentlerde de uçan taksilerin hizmete gireceği tahmin ediliyor.

Volocopter bu amaçla Singapur’un Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Dairesi ve Ekonomik Gelişim Kurulu ile işbirliği yapıyor.

Volocopter bunun yanı sıra, küresel genişleme planlarına paralel olarak Singapur’da bir ürün tasarım ve mühendislik takımı kurulması düşünülüyor.

Şirket önümüzdeki üç sene içerisinde Avrupa Havacılık Emniyeti Kurumu EASA’dan gerekli sertifikayı alarak, hava taksi seferlerine başlamayı hedefliyor.

Aynı çerçevede İstanbul’da da uçak taksi denemelerine bir an önce başlanması gerekiyor.

Özellikle yeni havalimanının kent merkezine olan uzaklığı ve İstanbul’un karayolu trafik keşmekeşi düşünüldüğünde, müşterilere makûl fiyatlarla sunulacak bir uçan taksiye ciddi miktarda talep geleceğine inanıyoruz.


Posted

in

, ,