Hava Taksi Hizmeti İçin İlk Durak İnşa Ediliyor

Pilotsuz bir şekilde hareket edebilen uçan hava araçları segmentinin iddialı şirketlerinden Volocopter, ilk hava taksi durağını hizmete sokmaya hazırlanıyor.

Alman şirket bu konuda, İngiltere merkezli Skyports adlı firmayla işbirliği yapıyor.

Volo-Port adı verilen iniş/kalkış duraklarının tasarımını ise Brandlab gerçekleştiriyor.

Volocopter – Volo-Port

Havayolu ile ulaşıma farklı bir soluk katacak bu yeni sistemin, ait olduğu kent dokusuyla en üst düzeyde uyumlu olmasına dikkat edildi.

Hava taksi operasyonları için çok kritik bir role sahip olan bu durakların ilki, 2019 yılının ikinci yarısında Singapur’da devreye girecek ve akabinde Volocopter’ın deneme uçuşları başlatılacak.

Volocopter – Volo-Port

Aslına bakacak olursak, Volo-Port adı verilen hava taksi durakları birer mini havalimanı niteliğini taşıyacak.

Yolcuların araca biniş öncesindeki check-in ve güvenlik kontrolleri burada yapılacak.

Burada yine yolcuların bekleme durumlarında vakit geçirebilecekleri gayet şık salonlar (Lounge) bulunacak.

Bunların yanı sıra, Volocopter’ın teknik bakım ihtiyaçları ve pillerinin şarj edilme işlemi de Volo-Port’ta gerçekleştirilecek.

Volocopter – Volo-Port

Volo-Port’ların deneme süreci boyunca ayrıca ilgili resmî otoritelerin Volocopter ile ilgili tüm soru ve istekleri yerinde cevaplandırılmış olacak.

Neticede Volocopter, rakiplerinin bir adım önüne geçmiş olacak.

Bir süredir deneme çalışmaları devam eden aracın özellikle karayolu trafiği yoğun olan kentlerde büyük rağbet görmesi bekleniyor.

Volocopter Nedir?

eVTOL kategorisinde yer alan Volocopter, 18 adet pervanesiyle dikine kalkış ve iniş (VTOL) yapabilme özelliğine sahip olan ve elektrik motoruyla çalışan bir uçan araç.

Drone teknolojisi temelinde geliştirilen Volocopter, iki yolcusunu pilotsuz bir biçimde 30 km mesafeye kadar ulaştırabiliyor.

Araçta bulunan çok sayıda pervane, gökdelenler arasında meydana gelebilen küçük türbülanslara karşı konforlu bir seyahat imkânı veriyor.

2017 yılı içerisinde dünyanın en önde gelen otomotiv firmalarından bir tanesi olan Daimler’den destek almayı başaran Volocopter ilk kent içi denemesini 25 Eylül 2017 tarihinde Dubai’de gerçekleştirmişti.

Sadece Dubai’de değil, 2020’li yıllarda Singapur, Hong Kong, Taipei, New York gibi benzer dokuya sahip kentlerde de uçan taksilerin hizmete gireceği tahmin ediliyor.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, Volocopter’ın Singapur’daki ilk deneme uçuşunun 2019 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Volocopter bu amaçla Singapur’un Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Dairesi ve Ekonomik Gelişim Kurulu ile işbirliği yapıyor.

Gerekli hazırlıkların tamamlanmasının ardından uçan otomobil, Singapur’un gökdelenlerle bezeli gökyüzünde boy gösterecek.

Volocopter bunun yanı sıra, küresel genişleme planlarına paralel olarak Singapur’da bir ürün tasarım ve mühendislik takımı kuracak.


Posted

in

, ,

Comments

One response to “Hava Taksi Hizmeti İçin İlk Durak İnşa Ediliyor”