Ucak_taksi_kuyruk_Take_off_queue_London_Heathrow,_10_Sept._2010_PhillipC

Heathrow Havalimanı, British Airways’i Suçladı

Londra Heathrow Havalimanı işletmesi, son derece ilginç bir açıklama yaparak, British Airways’i suçladı.

Heathrow, British Airways’in, havalimanınn genişleme projesini yavaşlatarak hem yolcu hem de ülke menfaatlerine aykırı davrandığını iddia etti.

Havalimanı CEO’su John Holland-Kaye, British Airways’in bu şekilde davranarak, rekabeti Heathrow’dan uzak tutmaya ve ortalama bilet fiyatlarının düşmesini engellemeye çalıştığını söyledi.

Holland-Kaye, British Airways’in pist inşaatı için yapılan hazırlıklara mâlî destek vermeyerek projenin 2-3 sene kadar gecikmesine sebep olabileceğini belirtti.

Londra Heathrow Havalimanı

Taraflar arasındaki gerginliğin temelinde, British Airways’in de dahil olduğu IAG’nin CEO’su Willie Walsh’un bundan iki ay kadar önce yaptığı bir açıklama yatıyor.

Willie Walsh, üçüncü pist inşaası için havalimanı işletmecisinin yapmayı planladığı 3,3 milyar Pound tutarındaki hazırlık harcamalarını eleştirerek, İngiltere sivil havacılık kurumuna şikayette bulunduklarını duyurmuştu.

IAG CEO’su, havayolu şirketlerinden tahsil edilmekte olan yolcu başı vergiye yeni pist inşaatı için yapılan zammın da geri alınmasını istemişti.

Walsh ayrıca, genişleme projesinin maliyetinin 32 milyar Pound’u bulabileceğini söyleyerek, kamuoyuna açıklanan 14 milyar Pound’luk maliyetin bir aldatmaca olduğunu iddia etmişti.

Üçüncü Pist Ne Getirecek?

2026 yılı sonuna kadar tamamlanarak hizmete girmesi planlanan üçüncü pist, Londra Heathrow Havalimanı’ndaki dengeleri değiştirecek.

British Airways’in açık ara ile de olsa takipçisi konumundaki Virgin Atlantic, yeni pistle birlikte büyük bir atılım yapmaya hazırlanıyor.

Virgin Atlantic, üçüncü pistin sağlayacağı ilave kapasite ile birlikte önümüzdeki yıllarda 84 yeni hatta uçuş başlatmayı hedefliyor.

Halihazırda Heathrow’daki pazar payı %5-6 aralığında olan şirket, günümüzde buradan sadece 19 noktaya sefer düzenliyor.

Londra Heathrow Havalimanı Genişleme Planı

British Airways’in günümüzde uçuş sayısı bakımından Heathrow’daki %51 mertebesinde bulunuyor.

Yeni pistin sağlayacağı ilave kapasitenin, mevcut duruma paralel bir biçimde dağıtılması halinde, rekabet bakımından mevcut durumun pek değişmeyeceği söylenebilir.

Bunun farkında olan İngiliz yetkili makamları, Heathrow’daki rekabeti artırmak ve ortalama bilet fiyatlarını ucuzlatmak amacıyla, slot tahsisine azamî dikkati göstereceklerini belirtiyor.

Uçuş sayısının artmasıyla birlikte, Heathrow varış ve çıkışlı uçak bileti fiyatlarında ortalama en az %10 oranında bir düşüş yaşanacağı hesaplanıyor.


Posted

in