THY, İGA’dan İndirim İstedi

Türk Hava Yolları (THY), 2019 yılının ikinci üç aylık dönemine ilişkin mâlî sonuçlarını 8 Ağustos (2019) günü açıklamıştı.

Şirket dün ayrıca telekonferans yöntemiyle, ikinci çeyreğe ilişkin bir yatırımcı sunumu yaptı.

Sunumda en fazla dikkat çeken unsur, THY yönetiminin, İstanbul’da geçtiğimiz Nisan ayında hizmete giren yeni havalimanı sebebiyle artan operasyonel maliyetlerden bahsetmesiydi.

THY bu yüzden, yeni havalimanının işletmecisi İGA’dan indirim talep etmiş durumda.

Söz konusu indirim talebinin hangi maliyet kalemlerini içerdiği konusunda ise bir bilgi verilmedi.

İstanbul Yeni Havalimanı

İşte THY’nin ikinci çeyrek yatırımcı sunumunda öne çıkan başlıklar:

  • İstanbul Havalimanı’na geçişle birlikte THY’nin birim maliyetleri arttı; indirim almak için havalimanı işletmecisi ile görüştük, önümüzdeki dönemde bu gerçekleşebilir.
  • İstanbul Havalimanı’nda üçüncü pistin önümüzdeki yılın ortalarında devreye girmesini bekliyoruz; üçüncü pist uçakların taxi süresini kısaltacak, uçakların daha verimli kullanılmasını sağlayacak.
  • 737 MAX tipi uçaklar ile ilgili olarak Boeing firmasıyla çok yakın koordinasyon içindeyiz; MAX’ler yeniden operasyona geçince kayıplarımızın telafisini değerlendireceğiz.
  • Şu anda yere indirilen MAX’lerin operasyonel etkisi büyük değil.
  • Airbus’tan bu yılın ilk yarısında dokuz adet A320/321NEO tipi uçak teslim almayı planlıyorduk. Ancak üretim kaynaklı gecikmeler nedeniyle filoya sadece beş tane ekleyebildik; Airbus ile yakın koordinasyon içindeyiz, geciken uçakların bir kısmını 2020’nin ilk aylarında teslim alacağız.
  • Artan maliyetler, MAX’lerle ilgili mesele ve uçak teslimatlarındaki gecikmelerin de etkisiyle üçüncü çeyrekte birim maliyetlerde yüksek tek haneli artış olabilir.
  • Uçak teslimatları beklenenden daha fazla zaman alırsa, operasyonel kiralama ya da wet-lease anlaşmalarına bakabiliriz.
  • Uzakdoğu’da stratejik ortaklıklar için görüşmeler yapıyoruz; özel bir kod-paylaşım anlaşması ya da joint venture olabilir.