Boeing, 737 MAX Üretimini Durdurabilir

Bugün (24 Temmuz 2019) son yılların en büyük zararını açıklayan Boeing firması, devam eden sorunun yakın bir gelecekte çözülememesi halinde 737 MAX tipi uçakların üretimine ara verebileceğini duyurdu.

Geçtiğimiz Mart ayından bu yana tüm dünyada yerde bekleyen 737 MAX tipi uçaklara ilişkin yazılım sorununun ne zaman giderileceğini dair henüz net bir tarih zikredilemiyor.

Sorunla ilgili yapılan değişikliklerin bir paket olarak Eylül ayı başında FAA’e sunulması hedefleniyor.

Bununla birlikte, uçakların yeniden yolcu seferlerine başlamasının en iyi ihtimalle sene sonunu bulacağı konuşuluyor.

Boeing zaten bu duruma karşı bir tedbir olarak, aylık 52 adet olan 737 MAX üretimini, Nisan ayı ortasından itibaren 42 adede düşürmüştü.

İkinci çeyrek mâlî sonuçlarını açıklarken bu konuya da değinen Boeing CEO’su Dennis Muilenburg, işlerin yoluna girmesi halinde aylık 737 MAX üretimini 57 adede kadar çıkarabileceklerini söyledi.

Buna rağmen Boeing’in Seattle’daki fabrikasında, yeni üretilen uçaklara park yeri kalmamış; personel otoparkları 737 MAX’lar için kullanılmaya başlanmıştı.

737 MAX’lara Ne Olmuştu?

29 Ekim 2018 tarihindeki Lion Air (JT610) ve 10 Mart 2019 tarihindeki Ethiopian Airlines (ET302) kazalarının ardından, 13 Mart 2019 tarihinde 737 MAX tipi uçaklar dünya genelinde uçuştan çekilmişti.

Söz konusu kazalara, Boeing’in bu yeni modelde kullanmaya başladığı ve uçağın burnunun gereğinden fazla yukarı kalkarak stall’a girmesini engelleyen sistemin (Maneuvering Characteristics Augmentation System) yol açtığı tespit edilmişti.

Boeing 737 MAX Teslimat ve Siparişleri (Mart 2019)

Yere çekilme kararı verildiğinde, havayollarına teslim edilmiş olan 376 adet 737 MAX bulunuyordu.

Bu sayıya ilave olarak, her ay onlarca yeni 737 MAX daha teslim edilecekti.

Ancak bu kadar çok sayıda uçağın bir anda sistem dışında kalması, havayollarının tarife planlarını ciddi şekilde etkiledi.

Son dört ay içinde on binlerce uçuş ya iptal edildi ya da farklı uçaklarla icra edilmek zorunda kalındı.

THY’nin Boeing 737 MAX tipi uçakları, İstanbul Yeni Havalimanı’nda yerde bekliyor.

737 MAX’lardaki sorundan ülkemizde en fazla Türk Hava Yolları etkilendi.

Bu yılı toplam 24 adet MAX ile bitirmeyi hedefleyen şirket, söz konusu sorunun kısa vadede çözülemeyeceğinin görülmesi üzerine, bu uçakları tarife planlamasından tamamen çıkarttı.

Şirket, konuyla ilgili olarak “Büyüme stratejimiz dâhilinde filomuzda olan 24 (12 adet yerde bekliyor, 12 adet teslimatı yapılacak) adet Boeing 737 MAX tipi uçaklarımızı, sivil havacılık otoritelerinden gerekli uçuş onaylarının iletileceği tarihe kadar operasyonlarımızda değerlendiremeyeceğiz. Bu durum nedeniyle planlanan bazı uçuşlarımızda iptaller yaşanacaktır. Siz değerli misafirlerimizin anlayışına ve kamuoyunun bilgisine arz ederiz.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Şirketin normal şartlarda, 2022 yılı sonu itibarıyla filosundaki 737 MAX sayısının 75 adet olması planlanmıştı.


Posted

in