Sabiha Gokcen Havalimani_SAW_Istanbul

Sabiha Gökçen Havalimanı, Haziran Ayında da Rekor Kırdı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), 2019 yılı Haziran ayına ilişkin uçak, yolcu ve yük istatistiklerini yayımladı.

Son altı aydır olduğu gibi bu ayın da parlayan yıldızı, Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) oldu.

Haziran ayında SAW’daki iç hat yolcu sayısı, 2018 yılının aynı ayına göre %2 kadar gerilerken, dış hatlar yolcu sayısında %30 gibi muazzam bir artış oranına ulaşıldı.

SAW’da aylık bazdaki toplam yolcu sayısı ise %8,6 oranında bir artışla 3 milyonu aştı.

SAW böylece, kendi tarihinin en iyi Haziran ayı performansına imza atmış oldu.

Havayolu 101

SAW’daki yolcu sayısındaki bu sıra dışı artışta özellikle, İstanbul’da geçtiğimiz Nisan ayında hizmete giren yeni havalimanının, şehrin Anadolu yakasındaki bir çok muhite uzaklığı büyük rol oynuyor.

Daha önceden Atatürk Havalimanı’nı kullanan bazı yolcuların, yeni dönemde SAW’ı tercih ettiği söyleniyor.

Pegasus’un yaklaşık %65 ve THY’nin %30 oranında pazar payına sahip olduğu SAW’daki yolcu sayısının, önümüzdeki dönemde de yükselen bir tempoyla artmaya devam edeceği öngörülüyor.

Bu noktada, yapımı adeta bir yılan hikâyesine dönen ikinci pistin bir an önce tamamlanıp, SAW’ın uçuş kapasitenin artırılmasının ülkemiz adına büyük katkı sağlayacağının da altını çizelim.

Pist kapasitesinde arzu edilen rahatlama sağlanana kadar, hem THY’nin hem de Pegasus’un, daha yüksek koltuk kapasiteli uçaklar kullanarak, buradaki yolcu sayısını daha da yukarılara taşıyacağını tahmin ediyoruz.

THY geniş gövdeli uçaklarla, Pegasus ise filosuna yeni katacağı ve koltuk kapasitesi 200’ün üzerinde olan Airbus A321neo‘larla, SAW’daki yolcu sayısını artırmaya devam edecekler gibi görünüyor.

Pegasus, 2019 yılında, beş adet A320neo ve iki adet A321neo tipi uçağı filosuna katmayı planlıyor.

2020’den itibaren teslim alınacak A321neo tipi uçakların sayısının hızla artması ve 2024 yılı sonunda 43 adede ulaşması hedefleniyor.

İstanbul Yeni Havalimanı’nda Durum Nasıl?

Öte yandan, geçtiğimiz Nisan ayının başında büyük beklentilerle hizmete giren İstanbul Yeni Havalimanı ise şimdilik arzu edilen performansın bir hayli uzağında görünüyor.

Bir önceki yıla nispeten Nisan ve Mayıs aylarında yolcu sayısı düşen havalimanı, Haziran ayında toparlanarak %7,8 oranında bir artış kaydetti. (Ramazan ayı etkisinin olmadığı Temmuz ayı, önemli bir gösterge olacak)

Gelgelim, yeni havalimanı için proje aşamasında yapılan tanıtımlarda 2019 yılı hedefi olarak zikredilen 85 milyon yolcu sayısına ulaşmanın mevcut performansla mümkün olmadığı kolaylıkla anlaşılıyor.

Zira ilk üç ayı Atatürk Havalimanı’na ait olmak üzere IST kodlu havalimanlarının 2019 Ocak-Haziran dönemindeki toplam yolcu sayısı 31,7 milyon mertebesinde gerçekleşmiş durumda.