Rusya, Hava Sahasını Gürcistanlı Havayollarına Kapattı

Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan siyasî gerginlik, yine havayollarını ve dolayısıyla yolcuları etkiledi.

Geçtiğimiz Haziran ayında Rusya’ya ait bir temsilciler heyetinin Gürcistan’ı ziyareti sebebiyle ülkede Rusya karşıtı protesto gösterileri patlak vermişti.

Bunun üzerine, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, 21 Haziran 2019 tarihinde imzaladığı bir talimat ile 8 Temmuz 2019 tarihinden itibaren Rus havayolu şirketlerinin Gürcistan’a sefer yapmasını yasaklamıştı.

Rusya bunun yanı sıra, ülkedeki seyahat acentelerine Gürcistan için tur paketi satışını durdurmalarını ve bu ülkede bulunan Rus turistlerin geriye dönmelerini tavsiye etmişti.

Rusya aynı çerçevede, Gürcistan merkezli havayollarının, Rusya hava sahasını kullanmalarını da yasaklamıştı.

Georgian Airways ve MyWay Airlines, Rusya’ya bugün (7 Temmuz 2019) son uçuşlarını yaparken, Rusya menşeli havayollarının son uçuşları ise yarın gerçekleşecek.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, söz konusu yasak sebebiyle havayollarının uğrayacağı kaybın 3 milyar Ruble (47 milyon USD) mertebesinde olacağını hesapladı.

Bakanlık sözcüsü Alexander Volkov yaptığı açıklamada, yasağın kaldırılması için Georgian Airways ve MyWay Airlines tarafından havacılık emniyet programı sunulması ve Rusya tarafından onaylanması ve Gürcistan’ın Rusya’ya olan hava seyrüsefer hizmetlerine ilişkin borçlarını tamamen ödemesi gerektiğini söyledi.

Rusya daha önce de Ekim 2006 ve Ağustos 2008’de Gürcü havayollarına yasak getirmişti.

Bilindiği üzere Rusya, hava sahasının kullanımı konusunda çevre ülkelerle sık sık anlaşmazlıklar yaşıyor.

Daha bundan bir kaç gün önce Rusya ile Çekya arasında, Sibirya hava sahasının kullanımına ilişkin olarak uçuş iptallerine varacak kadar bir gerginlik yaşanmış ancak söz konusu sorun bir süreliğine dondurulmuştu.

Bakalım bu kez yasak ne kadar sürecek ve Rusya, diplomatik gerginliklerin ötesinde zaman zaman askerî çatışmalar da yaşadığı Gürcistan’ın havayollarına ne zaman yeniden izin verecek?