Air France’ın “Joon” Markası Resmen Sona Erdi

Lufthansa gibi sık sık strateji değiştiren bir diğer havayolu şirketi de Air France.

Son 10-15 yıl içinde defalarca yeni markalar ve iş modelleriyle yolcuların karşısına çıkan Air France, kısa ömürlü Joon markasının operasyonunu bugün resmen bitirdi.

Joon markası altında hizmet veren 13 adet Airbus A320 ve dört adet A340 tipi uçak ve bunlarda çalışan personel, Air France tarafından devir alındı.

Böylece bir Air France girişimi daha başarısızlıkla sonuçlanmış oldu.

Hatırlanacağı üzere; Air France’ın uzunca bir süre üzerinde çalıştığı ve 2017 yılı ortalarında duyurulan Joon markası kapsamındaki uçuşlar, aynı yılın Eylül ayında başlamıştı.

Joon markasının hedef kitlesi, 18-35 yaş aralığındaki, çalışan genç nesil olarak belirlenmişti.

Bu neslin en önde gelen özelliğinin internetle içli dışlı olması sebebiyle Joon, buna göre tasarlanmıştı.

Joon markasının kendisine has ürün ve hizmetler sunacağı ve bir “düşük maliyetli havayolu” şirketi olmadığı özellikle vurgulanmıştı.

Yeni havayolu şirketinin hem grup bünyesindeki ana şirketler Air France ve KLM, hem de düşük maliyetli taşıyıcı Transavia’dan tamamen farklı bir iş modeli ve hizmet seviyesi ile yolcuların karşısına çıkacağı belirtilmişti.

Ancak 2019 yılının Ocak ayında şirketten yapılan açıklamada, yolcuların, pazarın, yatırımcıların ve hatta çalışanların yeni markayı anlamakta güçlük çektiği ve çok markalı yapının, Air France’ı zayıflattığı belirtilmişti.

Air France, 2017 yılının Aralık ayında sürpriz bir kararla, Paris – İstanbul uçuşlarını yeni oluşturduğu Joon markası ile icra edeceğini duyurmuştu.

Bu kararın alınmasında, şirketin Paris – İstanbul hattının hedeflendiği kadar iyi performans gösterememesinin etkisi büyüktü.

Zaten bu yüzden, bir zamanlar günde üç kez icra edilen Paris – İstanbul seferleri teke düşmüştü.

Joon, Paris – İstanbul arasındaki ilk uçuşunu 25 Mart 2018 tarihinde gerçekleştirmişti.


Posted

in

,