Pekin Daxing Havalimanı, En Son Teknolojiler ile Daha “Akıllı” Olacak

Mevcut Pekin Havalimanı’ndaki uçuş yoğunluğunu hafifletmek için inşa edilen Daxing Havalimanı, önümüzdeki Eylül ayındaki açılış için artık geri sayıma başladı.

Havalimanı boş bir arazi üzerine sıfırdan inşa edildiğinden, en son teknolojileri içerecek şekilde tasarlanması ve buna göre yatırım yapılması kolay olmuş.

Daxing Havalimanı’nda yolcu deneyimi açısından en fazla dikkat çeken unsur, kendi kendi işlem yapılacak olan noktaların çokluğu.

Self check-in, self bag drop (bagaj teslim), yüz tanıma gibi sistemler açılış gününden itibaren yolcuların hizmetinde olacak.

Daxing Havalimanı’nı kullanacak yolcuların self-check-in sistemini kullanma oranının %86 ve self bag drop sistemini kullanma oranının ise %76 seviyesinde olması bekleniyor.

Pekin Daxing Havalimanı (Ağustos 2018)

Samimi olmak gerekirse, hedeflenen bu oranlar son derece iddialı.

Gelgelelim, 2020’li yıllara hitap edecek bir havalimanında aksi bir durumun olması da beklenemezdi.

Yolcu sayısının her geçen gün arttığı bir ortamda, 20-25 sene öncesinin mantığıyla klasik check-in bankolarına ağırlık verilmesi, yanlış bir tercih olacaktı.

Yeni havalimanında bunlara ilave olarak, yine yolcu deneyiminin en önemli unsuru olan bagajlara da ihtimam gösterilmiş.

Bagajların takibi için tüm terminali kapsayan, RFID teknolojisi temelli geniş bir takip sistemi kurulmuş.

Yeni inşa edilen havalimanı terminalleri arasında, 2017 yılının Ekim ayında giren Singapur Changi Terminal 4 binası, yolcu teknolojileri açısından zirve noktada bulunuyor.

Changi Terminal 4’ü kullanan yolcular, check-in, bagaj teslim, pasaport kontrol ve uçağa biniş (boarding) aşamalarının tamamını kendi başlarına ve tam otomatik sistemler üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Bakalım Pekin Daxing Havalimanı, komşusu sayılabilecek Changi’yi geçebilecek mi?