Singapur Changi Havalimanı – Terminal 4 Açıldı!

Singapur Changi Havalimanı’nda bir senedir devam etmekte olan ve geçtiğimiz Ağustos ayında Havayolu 101’in de katıldığı deneme çalışmaları başarıyla tamamlanan Terminal 4 binası bu sabah (31 Ekim 2017) yapılan ilk uçuşla birlikte resmen hizmete girdi.

Yapılan ilk uçuş, Cathay Pacific tarafından icra edilen CX659 sayılı Hong Kong – Singapur seferi oldu.

Uçak, Singapur saatli ile sabaha karşı 5:40’te iniş yaptı. Terminalin ilk yolcuları, orkideler ve hediye paketleriyle karşılandı.

Terminal 4’ün ilk gidiş seferi de yine Cathay Pacific tarafından gerçekleştirildi. (CX650: Singapur – Hong Kong)

Changi Terminal 4

Hong Kong’a gidecek olan yolcular sabaha karşı 04:00 sıralarında yeni terminale gelmeye başladı. Yolcular, havalimanı personelinin de yardımıyla, self-servis check-in kiosklarını ve bagaj teslim noktalarını kullanmaya teşvik edildi.

Önümüzdeki bir haftalık süre içerisinde Cebu Pacific, Spring Airlines, AirAsia Group ve Vietnam Airlines da Changi’deki operasyonlarını Terminal 4’e taşıyacak.

Neticede, Terminal 3’ün açılışından yaklaşık 10 yıl sonra devreye giren Terminal 4 ile birlikte Singapur Changi Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 66 milyondan 82 milyona yükselmiş oldu.

Halen yapımı devam eden üçüncü pist ve Terminal 5’in ise 2020’li yılların ortalarında hizmet vermeye başlaması hedefleniyor.

FAST Konsepti

Singapur Changi Terminal 4’te, Fast and Seamless Travel (FAST) konsepti çerçevesinde yolcuların, terminalin önündeki kaldırımdan, uçağa biniş kapısına kadarki süreçte yer alan check-in, pasaport kontrolü, güvenlik kontrolü ve boarding aşamalarında herhangi bir personel yardımına veya müdahalesine ihtiyaç duymaksızın tüm işlemleri kendi kendilerine gerçekleştirebilmesi hedefleniyor.

1- Otomatik Check-in Kioskları (Automated Check-In Kiosks)

Yolcular rezervasyon kodunu girerek veya pasaportlarını taratarak koltuk seçimi, biniş kartı basımı, bagaj etiketi basımı gibi işlemleri gerçekleştirerek check-in yapabilecek.

2- Otomatik Bagaj Teslim (Automated Bag Drop)

Bu noktada yolcunun fotoğrafı çekilerek, pasaportundaki fotoğrafla eşleştirilecek. Eşleştirmenin başarılı olması halinde yolcu, bavulunu, otomatik bagaj teslim cihazına yerleştirecek ve gönderecek.

3- Otomatik Pasaport Kontrol (Automated Immigration Gate)

Otomatik pasaport kontrol cihazlarında biyometrik yüz tanıma ve parmak izi sistemleri bulunacak ve yolcunun pasaportundaki fotoğraf ile eşleştirme yapılacak.

Otomatik pasaport kontrol noktalarından yalnızca Singapur vatandaşları, Singapur’da oturma izni olan yabancılar ve Singapur’daki ilgili devlet kurumuna daha önceden başvuru yaparak bu uygulamaya kaydını yaptırmış olan 6 yaşından büyük yolcular faydalanabilecek.

4- Otomatik Biniş Kapısı (Automated Boarding Gate)

Uçağa biniş kapısında yolcular boarding pass’ını taratacak ve fotoğrafını çektirecek. Burada çekilen fotoğraf ile yolcunun daha önce otomatik pasaport kontrol noktasında çektirdiği fotoğraf karşılaştırılacak. Fotoğrafların eşleşmesi halinde kapı açılacak ve yolcunun uçağa geçmesine izin verilecek.


Posted

in

Comments

One response to “Singapur Changi Havalimanı – Terminal 4 Açıldı!”