Amazon Drone

Amazon, Yeni Model Drone ile Hizmete Başlamaya Hazırlanıyor

Dünyanın perakende devi Amazon, güncellediği drone modeli ile yakın bir gelecekte hizmet vermeye hazırlanıyor.

Proje üzerinde yıllardır çalışan Amazon, yeni model drone’un eskisine göre daha istikrarlı bir yapıya sahip olduğunu ve önüne çıkması muhtemel engelleri, bir insana nispeten daha kolay fark ettiğini belirtti.

Amazon’un tüketici bölümü başkanı Jeff Wike, bu sayede drone ile küçük paket teslimatı işinin emniyetli bir biçimde yapılabileceğini iddia etti.

24 km uçuş menzili olan yeni drone, 2.3 kilograma kadar olan paketleri taşıyabiliyor. Drone ile teslimat hizmete sayesinde bir çok müşterinin, siparişi yüklendikten sonra yarım saat içinde satın aldığı ürüne kavuşması mümkün hale gelecek.

Amazon Drone

Amazon aslında, 2016 yılından bu yana drone operasyonunu aktif bir biçimde test ediyor.

Ancak ABD’deki kuralların çok sıkı olması, söz konusu deneme uçuşlarının ilk olarak İngiltere’de başlamasına yol açmıştı.

Amazon, drone’larda kullanılacak teknolojiler sayesinde emniyetli bir biçimde operasyon yapılabileceğini düşünüyor:

1- İnsansız hava araçlarının kendi ve çevrelerindeki araçların yerlerini gerçek zamanlı olarak tespit ve takip edecek gelişmiş GPS sistemi,

2- Araçlara takılacak internet bağlantısı,

3- Online uçuş planlama sistemi,

4- Araçların birbirleriyle konuşabilmesini ve bu şekilde muhtemel çarpışmaları önleyen sistem,

5- Araçların çevrelerindeki kuş, köprü, bina, elektrik kabloları gibi diğer tüm objeleri fark etmesini sağlayan sensörler.

Amazon’un yılladır beklenen bu hizmetinin ne zaman devreye gireceği merakla bekleniyor.

DHL, Drone ile Teslimat Yapmaya Başladı

Öte yandan, bu işe Amazon’dan sonra girişen ama hızlı bir biçimde yol alan firmalar da var.

Alman lojistik devi Deutsche Post DHL, geçtiğimiz Mayıs ayında Çin’in Guangzhou kentinde drone ile küçük paket (5 kg’ye kadar) teslimatı hizmeti başlatmıştı.

16 Mayıs 2019 tarihinde yapılan bir törenle başlatılan yeni hizmet, dünyanın ilk tarifeli, tamamen otomatik ve akıllı kent içi drone teslimat uygulaması niteliğini taşıyor.

DHL bu projede, drone teknolojisi bazlı hava araçları konusunda uzmanlaşmış olan Çinli EHang firması ile işbirliği yapmıştı.

EHang Falcon tipi drone’ların kullanıldığı yeni uygulama için Guangzhou’nun çeşitli noktalarında özel yükleme/boşaltma noktaları oluşturuluyor.

Tamamen otomatik ve güvenli (kimlik kartı + yüz tanıma sistemi) bir biçimde işleyen sistem çerçevesinde DHL drone’ları, belirlenen noktalar arasındaki rotalar üzerinden uçarak, kısa sürede hedefe ulaşabiliyor.

İlk olarak DHL’in bir hizmet birimi ile büyük bir kurumsal müşterisi arasında, 8 km uzunluğunda bir rota belirlendi.

Zaman içerisinde hizmet verilen müşteri sayısının hızlı bir biçimde artırılması hedefleniyor.

Küçük paket teslimatlarında drone kullanımı konusunda DHL ve Amazon yalnız değiller.

Google’ın ana şirketi Alphabet bünyesinde bulunan Wing adlı birim, geçtiğimiz Nisan ayında Avustralya’nın başkenti Canberra’da deneme niteliğinde bir drone hizmeti başlatmıştı.


Posted

in

, ,