DHL, Çin’de Drone ile Teslimat Hizmeti Başlattı

Alman lojistik devi Deutsche Post DHL, Çin’in Guangzhou kentinde drone ile küçük paket (5 kg’ye kadar) teslimatı hizmeti başlattı.

16 Mayıs 2019 tarihinde yapılan bir törenle başlatılan yeni hizmet, dünyanın ilk tarifeli, tamamen otomatik ve akıllı kent içi drone teslimat uygulaması niteliğini taşıyor.

DHL bu projede, Çinli EHang firması ile işbirliği yaptı.

EHang firması, drone teknolojisi bazlı hava araçları konusunda uzmanlaşmış bir firma.

DHL’in express kargo işindeki uzmanlığı ve EHang’in drone konusundaki bilgi birikimi sonucunda ortaya çıkan bu hizmet sayesinde hız, maliyet ve daha az enerji kullanımı noktalarında ciddi avantajlar elde edileceği belirtiliyor.

EHang Falcon tipi drone’ların kullanıldığı yeni uygulama için Guangzhou’nun çeşitli noktalarında özel yükleme/boşaltma noktaları oluşturuluyor.

Tamamen otomatik ve güvenli (kimlik kartı + yüz tanıma sistemi) bir biçimde işleyen sistem çerçevesinde DHL drone’ları, belirlenen noktalar arasındaki rotalar üzerinden uçarak, kısa sürede hedefe ulaşabiliyor.

İlk olarak DHL’in bir hizmet birimi ile büyük bir kurumsal müşterisi arasında, 8 km uzunluğunda bir rota belirlendi.

Zaman içerisinde hizmet verilen müşteri sayısının hızlı bir biçimde artırılması hedefleniyor.

Hepimizin âşina olduğu üzere, yoğun nüfuslu şehirlerde karayolu ile kargo ulaşımında ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor.

Drone ile yapılan teslimatlar, bu durum ortadan kalkıyor.

DHL’in yaptığı ölçümlerde, Guangzhou’da hizmet verilmeye başlanan ilk rotada halihazırda karayolu üzerinden 40 dakikayı bulan bir küçük paket teslimatı sürecinin, drone sayesinde sekiz dakikaya kadar düştüğünü vurguluyor.

Bu performans, teslimat maliyetini %80 oranında azaltabiliyor.

DHL, gelecek yıllarda drone ile küçük paket teslimatı hizmetini başta Çin’in diğer kentleri olmak üzere dünyanın diğer noktalarında da yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Küçük paket teslimatlarında drone kullanımı konusunda DHL ve EHang yalnız değiller.

Google’ın ana şirketi Alphabet bünyesinde bulunan Wing adlı birim, geçtiğimiz Nisan ayında Avustralya’nın başkenti Canberra’da deneme niteliğinde bir drone hizmeti başlatmıştı.

Benzer şekilde Amazon, 2016 yılının Aralık ayından bu yana, Prime Air adını verdiği drone ile teslimat hizmetinin denemelerini yapıyor.

Bakalım bu iş ülkemize; özellikle de İstanbul’a ne zaman gelecek?


Posted

in

, ,