Amazon Prime Air, İlk Teslimatını Yaptı

Amazon Prime Air, ilk teslimatını yaptı (Aralık 2016)

Dünyanın e-ticaret devi Amazon.com‘un, drone adı verilen insansız hava araçları kullanarak son derece hızlı bir biçimde sipariş teslimatı yapmasını sağlayan Prime Air adlı hizmeti geçtiğimiz hafta itibarıyla resmen deneme sürecine başladı.

Deneme süreci, şirketin merkezi bulunan ABD yerine, İngiltere’de devreye girdi.

Bu iş için, büyük bir Amazon deposuna yakın bir mevkideki bahçeli bir evde oturan ve 2,6 kg’dan daha hafif ürünler sipariş eden iki farklı müşteri seçildi.

İlk sipariş çerçeveside bir adet TV kumandası ve bir paket patlamış mısır, Cambridge yakınlarındaki müşteriye başarıyla teslim edildi.

Tamamen otomatik bir süreç dahilinde gerçekleşen teslimat, 13 dakika gibi son derece kısa bir zaman zarfında tamamlandı.

Belki de daha doğru bir biçimde ifade etmek gerekirse, müşterinin, “sipariş ver” düğmesine tıklamasının ardından sadece 13 dakika sonra, paket başarılı bir biçimde evin bahçesine ulaştı.

Amazon_Prime_Air_super speed delivery
Amazon Prime Air

Şimdilik sadece iki olan Prime Air müşterisi sayısı, önümüzdeki günlerde artırılacak.

Haftanın yedi günü hizmet verecek bu inovatif teslimat sistemi, şimdilik sadece gündüzleri ve iyi havada çalışıyor.

Amazon’un drone deneme uçuşları, 2015 yılından bu yana Cambridge’te devam etmekteydi.

Sö konusu hizmete ilişkin uçuş emniyeti tereddütleriyle ilgili olarak ise Amazon, drone’larda kullanılacak teknolojiler sayesinde bunun önüne geçilebileceğini düşünüyor:

1- İnsansız hava araçlarının kendi ve çevrelerindeki araçların yerlerini gerçek zamanlı olarak tespit ve takip edecek gelişmiş GPS sistemi,

2- Araçlara takılacak internet bağlantısı,

3- Online uçuş planlama sistemi,

4- Araçların birbirleriyle konuşabilmesini ve bu şekilde muhtemel çarpışmaları önleyen sistem,

5- Araçların çevrelerindeki kuş, köprü, bina, elektrik kabloları gibi diğer tüm objeleri fark etmesini sağlayan sensörler.

Neticede, önümüzdeki yıllarda bizleri gerek insansız hava araçlarıyla yapılan kargo teslimatları ve gerekse elektrikli uçaklar olmak üzere, bir çok yenilik bekliyor.


Posted

in

,

Comments

One response to “Amazon Prime Air, İlk Teslimatını Yaptı”