Etihad, Jet Airways’in Heathrow Slotlarını Geri Alıyor

Mart ayında derin bir krize giren ve 17 Nisan 2019 tarihinde uçuşlarını tamamen durdurmak zorunda kalan Hindistanlı havayolu şirketi Jet Airways’in slot hakları adeta kapışılıyor.

Jet Airways’in büyük hissedarı konumundaki Etihad Airways, bu şirketin Londra Heathrow Havalimanı’ndaki slot haklarını, %49 oranında hissedarı olduğu Air Serbia’ya devretmek için harekete geçti.

Önümüzdeki yaz aylarına yetiştirilmeye çalışılan devir işlemi gerçekleşirse, Air Serbia, Jet Airways’in haftalık 7 slot hakkını almış olacak.

Bir başka deyişle, Air Serbia, Belgrad ile Londra Heathrow arasında günlük bir daha uçuş yapma imkânına kavuşacak.

Air Serbia halihazırda Belgrad ile Londra Heathrow arasında haftada karşılıklı dokuz sefer yapıyor.

Her şey planlandığı gibi giderse, söz konusu hattaki uçuş sayısının 20 Mayıs 2019 tarihinden itibaren haftada 16’ya yükselmesi planlanıyor.

Yeni uçuşların sefer numarası JU388/JU389 şeklinde belirlendi.

Londra Heathrow Havalimanı

Bunun yanı sıra, Etihad Airways kendisi de Abu Dabi ile Heathrow arasında 27 Mayıs 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere haftalık 14 yeni sefer yapmaya başlıyor.

Söz konusu uçuşlar da yine Jet Airways’ten açığa çıkan slot hakları ile gerçekleştirilecek.

Aslında neticede, Etihad Airways, 2013 yılındaki Jet Airways ortaklığı sonrasında bu havayolu şirketine Heathrow’da tahsis edilen 21 adet slot çiftini geri almış oldu.

Dünyanın en yoğun ve en fazla talep gören havalimanlarının başında gelen Heathrow’da bir slot hakkının ne kadar pahalı olduğu düşünüldüğünde, Etihad’ın bu hamlesinin ne kadar yerinde olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Jet Airways’ten açığa çıkan slotlar bununla da kalmıyor.

Mumbai-London, Delhi-Dubai ve Mumbai-Paris gibi popüler uluslararası hatlar, Air India, SpiceJet ve IndiGo’nun radarına girmiş durumda.

Dış hatlardaki slot tahsisinin bir kaç gün içerisinde tamamlanacağı belirtiliyor.

Üç aylık geçici bir süreyle yapılan bu değişikliğin, Jet Airways’in sektöre yeniden dönmesi halinde eski haline çevrileceği söylense de, böyle bir aşamadan sonra geri dönüşün pek de mümkün olmayacağı vurgulanıyor.

Öte yandan, Jet Airways’in iç hat uçuşlarının arslan payı ise SpiceJet tarafından alındı ve uçuşlar başladı bile.