Jet_Airways_inflight

Etihad Airways, Jet Airways’e Ortak Oluyor

Etihad_Airways_Basra_flights_Apr_2012Hindistan ticarî havayolu sektörü yeni bir döneme ilk adımını atıyor.

Etihad Airways, Jet Airways’e ortak oluyor.

Bilindiği gibi, bir milyarın üzerinde nüfusuyla Hindistan, havayolu taşımacılığı için çok büyük bir potansiyel vâd ediyor.

Zaten ülkedeki havayolu pazarı büyük bir büyüme trendi içerisinde.

Bununla birlikte sektördeki yerli şirketler, kapasite ve hizmet kalitesini bir türlü istenen düzeye yükseltebilmiş değil.

Hindistanlı şirketlerin filosunda bulunan toplam uçak sayısının Türkiye ile neredeyse aynı miktarda olduğunu söylersek durum daha net anlaşılabilir.

Bu yüzden Hindistan’ın dış hat pazarı büyük oranda yabancı şirketlerin eline geçmiş durumda.

Qatar Airways, Emirates, Etihad, Thai Airways, Lufthansa, Singapore Airlines, British Airways gibi şirketler, Hindistan’ı adeta örümcek ağı gibi sarmış durumda.

Hindistan Havacılıgında Yabancı Sermaye

Mâlî açıdan problem yaşayan Kingfisher Airlines’ın yanı sıra, ülkenin diğer havayolu şirketleri de benzer sıkıntılarla boğuşmaktan, yabancı rakiplerine ayıracak vakit bulamıyor.

Şirketlerin toplam borcunun 20 milyar USD mertebesine ulaştığı tahmin ediliyor. Yıllık kümülatif zararın da 2,5 – 3 milyar civarında olduğu hesaplanıyor.

Bu duruma bir çare olarak geçtiğimiz Eylül ayında, sektördeki yabancı yatırım oranlarıyla ilgili yeni bir düzenleme kabul edilmişti.

Böylece yabancı havayolu şirketlerinin, Hindu şirketlerden %49′a kadar hisse sahibi olabilmesinin önü açılmıştı.

Jet_Airways_inflightEtihad Airways, Jet Airways`e Ortak Oluyor

Körfez’in üç önemli havayolu şirketinin adı, uzun zamandır Hindistan’daki farklı şirketlerle beraber anılıyordu.

Geçtiğimiz Aralık ayında Mumbai Mirror gazetesinde çıkan bir haberde, Etihad’ın, müflis havayolu şirketi Kingfisher’in %48′ini satın almak üzere olduğunu belirtiliyordu.

Havayolu 101’in tereddütle yaklaştığı o habere göre; Ekim ayından beri uçuş yapmayan ve 2,5 milyar USD borcu bulunan Kingfisher’in %48′i için biçilen fiyat ise 550 milyon USD mertebesindeydi.

Ancak tahmin ettiğimiz üzere bu iddialar gerçek çıkmadı ve Etihad Airways, nispeten daha iyi durumdaki Jet Airways’in %24 oranında hissesini satın alarak, Hindistan havacılığındaki değişimin ilk adımını attı.

380 milyon USD’lik bu anlaşma, yukarıda belirttiğimiz yabancı sermaye kuralları değişiminin ardından yapılan ilk yatırım oluyor.

Etihad’ın ödeyeceği bu rakam, Jet Airways’in borsadaki şu anki hisse senedi değerinin % 31,7 üzerinde bulunuyor.

Etihad ile Jet Airways arasında yapılan bu ortaklık ile, Hindistan havacılığında artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı âşikâr.

Zira Abu Dabi ile Hindistan arasında şu anda 13.300 olan haftalık koltuk kapasitesinin, üç yıl sonunda 50.000 mertebesine yükseltilmesi hedefleniyor.

Bu şartlar altında Dubai (Emirates) tarafının da benzer şekilde kapasite artış talebinde bulunmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Etihad Airways, Hindistan’da şu anda dokuz farklı noktaya haftada 63 sefer düzenliyor:

Delhi, Chennai, Mumbai, Kozhikode, Thiruvananthapuram, Hyderabad, Bangalore, Ahmedabad ve Kochi.

Bu anlaşmanın ardından bu sayının 20’nin üzerine çıkacağı iddia ediliyor.

Etihad Airways_Jet AirwaysHangisi Dogru?

SpiceJet ve IndiGo gibi genç düşük maliyetli taşıyıcıların da benzer yabancı ortaklıklara girebileceği belirtiliyor.

Öte tarafta bu anlaşma, Etihad Airways’in yakın zamanda airberlin, Virgin Australia, Aer Lingus ve Air Seychelles’in ardından gerçekleştirdiği beşinci önemli yatırım anlamına geliyor.

Geçtiğimiz günlerde Sırbistan’ın bayrak taşıyıcı şirketi Jat Airways ile ilgili olarak gündeme gelen iddiaları da hemen hatırlatalım.

Dubai ve Abu Dabi merkezli iki önemli oyuncuya bakıldığında, Emirates’in organik büyüme yönünde çok önemli adımlar attığı, Etihad’ın ise organik büyümenin yanı sıra inorganik büyümeye de ağırlık verdiği görülüyor.

Hangisinin daha doğru bir strateji olduğunu, önümüzdeki yıllar ortaya çıkaracak.