Jet_Airways_inflight

Hindistan’a Yabancı Sermaye Akını Başlayacak mı?

Jet_Airways_inflightHavayolu 101, Hindistan ticarî havayolu sektörünü yakından tâkibe devâm ediyor.

Bir milyarın üzerinde nüfusuyla Hindistan, havayolu taşımacılığı için çok büyük bir potansiyel vâd ediyor.

Zaten ülkedeki havayolu pazarı büyük bir büyüme trendi içerisinde.

Bununla birlikte sektördeki yerli şirketler, kapasite ve hizmet kalitesini bir türlü istenen düzeye yükseltebilmiş değil.

Hindistanlı şirketlerin filosunda bulunan toplam uçak sayısının Türkiye ile neredeyse aynı miktarda olduğunu söylersek durum daha net anlaşılabilir.

Bu yüzden Hindistan’ın dış hat pazarı büyük oranda yabancı şirketlerin eline geçmiş durumda.

Qatar Airways, Emirates, Etihad, Thai Airways, Lufthansa, Singapore Airlines, British Airways gibi şirketler, Hindistan’ı adeta örümcek ağı gibi sarmış durumda.

Her ne kadar İndiGo ve Go Airlines tarafından Airbus’a verilen 180 ve 72 uçaklık siparişler halen hatırlansa da, uçuşlarını durdurmak zorunda kalan Kingfisher’in hâli, zihinlerde çok daha taze.

Hindistan ve Emirates

Kısaca hatırlamak gerekirse; halihazırda bu ülkedeki 10 farklı noktaya haftada toplam 185 uçuş düzenleyen Emirates, yabancı şirketler arasında açık ara liderliğini sürdürüyor.

Bununla da yetinmeyen şirket, Hindistan pazarına sunduğu koltuk sayısında önümüzdeki dönemde %50 civarında bir artışta bulunmayı hedefliyor.

Yapılan bir araştırmaya göre Emirates, 2011 yılında Hindistan ekonomisine yaklaşık 600 milyon USD mertebesinde bir katkı yaptı.

1.045 Hindistan vatandaşını istihdam eden şirket, yaklaşık 530.000 yabancı turistin Hindistan’a ulaşmasında hizmet verdi.

Şu an için Hindistan’da herhangi bir noktaya A380 seferi yapmayan Emirates’in, önümüzdeki yıldan itibaren bu yönde girişimlerde bulunması bekleniyor.

Hindu otoriteler A380 ile yapılan uçuşlara henüz izin vermiş değil.

Yabancı Sermaye Düzenlemesi

Aslında mâlî açıdan problem yaşayan sadece Kingfisher değil.

Ülkenin diğer havayolu şirketleri de mâlî sıkıntılarla boğuşmaktan, yabancı rakiplerine ayıracak vakit bulamıyor.

Şirketlerin toplam borcunun 20 milyar USD mertebesine ulaştığı tahmin ediliyor. Yıllık kümülatif zararın da 2,5 – 3 milyar civarında olduğu hesaplanıyor.

Bu duruma bir çare olarak geçtiğimiz Eylül ayında, sektördeki yabancı yatırım oranlarıyla ilgili yeni bir düzenleme kabul edilmişti.

Böylece yabancı havayolu şirketleri, Hindu şirketlerden %49′a kadar hisse sahibi olabilecek.

Jet Airways ve SpiceJet

Eylül ayındaki kanun değişikliğinin ilk meyvaları dün haber ajanslarına düştü.

Jet Airways ve SpiceJet, yabancı havayolu şirketlerinin ilgilendikleri ilk adaylar oldu.

Jet Airways’in adı Etihad Airways ile anılırken, SpiceJet’in tâlibinin ise, biraz da beklenmedik bir şekilde, AirAsia olduğu iddia edildi.

Taraflar arasındaki görüşmelerin devam ettiği ve özellikle Jet Airways – Etihad anlaşmasının bir aya kadar resmen duyurulabileceği belirtiliyor.

Son iki sene içerisinde bir satın alma atağına kalkan Etihad’ın özellikle airberlin ve Virgin Australia’ya hatırı sayılır oranlarda hissedar olması uzun süre konuşulmuştu.

Öte yanda, iki düşük maliyetli taşıyıcının işbirliği yapması sonucunu doğurması muhtemel AirAsia – SpiceJet ortaklığı konusunda AirAsia CEO’su Tony Fernandes’ten yalanlama geldi.

Fernandes, SpiceJet ile ilgilenmediklerini net bir şekilde vurguladı.

Anlaşılan o ki Hindistan, sadece yabancı yatırım oranına ilişkin kural değişikliği ile yabancı şirketleri cezbetmeyi başaramayacak.

Hindistan havayolu sektörünü bir hayli zora sokan jet yakıtı üzerindeki vergi, aşırı yüksek havalimanı kullanım ücretleri ve idarî aksaklıkların da üzerine gidilmesi gerekecek.

Bu yönde atılacak müspet adımlarla, gerek nüfusun büyüklüğü, gerek dış ticaret hacmi ve gerekse dünyanın farklı yerlerine yayılmış Hindu nüfusunun fazlalığı sayesinde, Hindistan havayolu sektörü önümüzdeki yıllarda da cazibesini korumaya devam edecek.

Comments

2 responses to “Hindistan’a Yabancı Sermaye Akını Başlayacak mı?”