Hindistan_tren

Hindistan Pazarı 150 Milyar Dolar’a Ulaşacak

Boeing tarafından yapılan bir tahmine göre, önümüzdeki 20 yıl içerisinde Hindistan ticarî uçak pazarı 150 milyar Dolar’a ulaşacak.

Dünya genelinde hava yolu ile seyahat edenlerin sayısı yılda ortalama %5 civarında artış gösterirken, Hindistan’da bu oran %8’in biraz üzerinde.

Daha önceki yazılarımızda da vurguladığımız üzere, Hindistan’ın nüfusu ile Hindu şirketlerin sahip olduğu uçak sayısı arasında büyük bir orantısızlık var.

Nüfusu Hindistan’ın biraz daha üzerinde olan Çin’de, havayolu şirketlerinin filolarında toplam 1400 yolcu uçağı bulunurken, bu rakam Hindistan’da sadece 300.

Hindistan_tren

Hindistan gibi hem coğrafî hem de demografik açıdan çok büyük olan ülkelerde, şehirler arası ulaşım büyük önem taşıyor.

İngiltere sömürgesi olduğu dönemden miras kalan demiryolu ile ulaşımın hâlâ ön planda olduğu Hindistan’da, bu durumun değiştirilmesi ve seyahat talebinin hava yoluna kaydırılması hedefleniyor.

Japonya ve Çin’in ardından Asya’nın en büyük üçüncü ekonomisi konumundaki Hindistan için bu hedefin sağlanması şart. Aksi takdirde sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmaya sahip olmaları pek mümkün görünmüyor.

Tabii Hindistan’la ilgili bu tahmini açıklayan Boeing’in, Airbus karşısında son dönemde bir miktar geri kaldığı, sektördeki tüm uzmanların ortak görüşü.

Hatırlanacağı üzere, iki Hindu firma IndiGo ve Go Airlines tarafından verilen 180 ve 72 uçaklık siparişlerin her ikisi de Airbus’a aitti. Liste fiyatlarına göre bu siparişlerin toplam değeri 23 milyar USD mertebesinde.

Sonuç olarak; Boeing’in tahmini tutarsa, önümüzdeki yıllarda Hindu firmalarından gelecek büyük siparişlere hazırlıklı olmamız gerektiği söylenebilir.


Posted

in

Comments

3 responses to “Hindistan Pazarı 150 Milyar Dolar’a Ulaşacak”