THY’nin Kablosuz Eğlence Sistemini Denedik

Türk Hava Yolları (THY) tarafından 2018 yılının Haziran ayında hizmete sunulan kablosuz uçak içi eğlence sistemini deneme fırsatını bulduk.

İstanbul – Belgrad arasındaki seyahatimizin hem gidiş hem de dönüş seferlerinde, bu sistemle donatılmış Airbus A321 tipi uçaklara denk geldik.

Kısaca hatırlatmak gerekirse; Havayolu 101 olarak yakından takip ettiğimiz kablosuz uçak içi eğlence sistemi çalışmaları, THY Teknik A.Ş. ve Havelsan arasındaki yaklaşık dört yıllık bir işbirliğinin sonucunda devreye girmişti.

Bu sistemin yerleştirildiği uçaklarda, koltuk arkalarında bulunan ekranlar kaldırılıyor.

Böylece hem ekranların hem de ekranları besleyen karmaşık kablo sisteminin ortadan kalkması ile birlikte bir yandan uçakların hafiflemesi sonucunda akaryakıt tasarrufu elde ediliyor, diğer yandan da söz konusu sistemin bakım ve onarım maliyetleri sıfırlanıyor.

Kablosuz eğlence sisteminin olduğu uçaklarda, koltuk arkası ekranlar kaldırılıyor.

Bu yeni sistem temelde, uçaklara yerleştirilen bir ana sunucu üzerinden kablosuz bir biçimde yapılan içerik yayımına (streaming) dayanıyor.

Yolcular uçuş sırasında, kişisel elektronik cihazlarından uçak içi Wi-Fi ağına bağlanarak bu sistem için özel olarak hazırlanan medya içeriğini görüntüleyebiliyor.

Kablosuz Uçak İçi Eğlence Sisteminin kişisel cihazlar (tablet, akıllı telefon ve notebook) aracılığı ile kullanılabilmesi için “Wi-fi Entertainment” isimli uygulamanın uçuş öncesinde akıllı telefonlara yüklenmiş olması gerekmekte.

Mobil cihazların yanı sıra yolcular, dizüstü bilgisayarlarından da Google Chrome tarayıcısı kullanarak Kablosuz Eğlence Sistemini kullanabiliyor.

Bu sayede 250’den fazla film, 700’den fazla TV programı içeriği ve 2.000’i aşkın müzik albümüne ve 19.000’den fazla şarkı ve daha fazla içeriğe erişim mümkün hâle geliyor.

Sistem, uçak 10.000 feet irtifaya ulaştığında aktif hale geliyor.

Kablosuz ağ isimleri arasından, “Passenger” olana bağlanarak zengin içeriğe ulaşabiliyorsunuz.

Açılan ilk ekranda film, müzik, belgesel gibi bir çok farklı seçenek bulunuyor.

Uçuşunuza ilişkin rota, hız, irtifa, konum gibi bilgilere de yine buradan erişebiliyorsunuz.

Tabii ki tek tek mukayese etme imkânımız yoktu ama koltuk arkası ekranların bulunduğu uçaklardakiyle, kablosuz eğlence sisteminin içeriği büyük oranda aynı gibi görünüyor.

Görüntü kalitesi son derece iyi ve menü geçişleri gayet hızlı.

Bununla birlikte, THY’nin bu sistemi daha kapsamlı bir biçimde tanıtması gerektiğine inanıyoruz.

Zira uçuş öncesinde cep telefonuna bu uygulamayı indirmeyen yolcuların, sistemi kullanma şansı bulunmuyor.

Ve uçuş sırasında gözlemleyebildiğimiz kadarıyla, kablosuz eğlence sistemini çok az sayıda yolcu kullandı.

Yolcu deneyimi açısından bir diğer önemli husus; cep telefonu veya tablet PC gibi cihazların basit bir biçimde tutturulup koltuk arkasına sabitlenebileceği ve bu sayede yolcuların ellerinin serbest kalabileceği bir askı sisteminin sağlanması.

Neticede, THY’nin kablosuz uçak içi eğlence sistemini son derece başarılı bulduk.

Benzer sistemlerin diğer havayollarında da her geçen gün yaygınlaşacağını ve genç nesiller tarafından kolaylıkla benimseneceğine inanıyoruz.

THY gibi full service havayolları bu içeriği yolcularına ücretsiz bir biçimde sunarken, düşük maliyetli taşıyıcıların bu işten para kazanma yolunu tutacağını düşünüyoruz.


Posted

in

,