Meksika’dan Yeni Bir “Yeni Havalimanı” Projesi

Meksika’nın başkenti Meksiko’da resmen yeni bir havalimanı projesinin duyurusu yapıldı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, dün (29 Nisan 2019) yapılan bir törenle, Felipe Ángeles adı verilen yeni havalimanının inşaatını başlattı.

Yeni havalimanı, başkent Meksiko’nun kuzeydoğusundaki Santa Lucia Askerî Hava Üssü arazisinde yer alacak.

Meksika Ordusu tarafından yürütülecek projenin 4,1 milyar USD’ye mâl olacağı hesaplanıyor.

Havalimanı inşaatından sorumlu general yaptığı açıklamada, inşa edilecek terminal binasının sade bir mimarîye sahip olacağını belirtti.

Hava üssündeki mevcut bir pistin yanına iki pist daha inşa edilecek ve yeni havalimanı 2021 yılının ortalarında hizmete girecek.

Yıllık 20 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak yeni havalimanının yanı sıra, halihazırda kullanımda olan Benito Juarez Havalimanı da faaliyetine devam edecek.

Yeni havalimanının yolcu kapasitesi uzun vadede 80 milyona kadar çıkarılabilecek.

Her iki havalimanının aynı anda çalışabilmesi amacıyla, Meksiko hava sahası yeniden düzenlenecek.

Hava sahasının tasarımı, Airbus’a ait danışmanlık firması NAVBLUE tarafından hazırlanacak.

Uçuşların bu iki havalimanı arasında nasıl bölüneceği ve hangi havayolunun hangi havalimanında faaliyet göstereceği henüz belirlenmiş değil.

Diğer “Yeni” Havalimanı Projesi İptal Edildi

Hatırlanacağı üzere Meksiko’da, geçtiğimiz yılın sonlarına kadar devam etmekte olan bir diğer “yeni” havalimanı projesi vardı.

Bu proje ilk olarak 2 Eylül 2014 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştu.

Aşama aşama tamamlanması planlanan yeni havalimanının açılış anında 750.000 m² kullanım alanına ve yıllık 68 milyon yolcu kapasitesine sahip bir terminal binası ve bağımsız bir biçimde çalışan üç adet pisti bulunacaktı.

İnşaat çalışmaları 2016 yılında başlayan ve 13 milyar USD’ye mâl olması beklenen ilk fazın açılış tarihi hedefi ise 20 Ekim 2020 tarihiydi.

Yeni havalimanı hizmete girdiğinde, Meksiko’daki mevcut havalimanının kapatılması hedefleniyordu.

Meksiko Yeni Havalimanı (Ekim 2018)

Fakat 2018 yılının Ekim ayında yapılan bir halk oylaması, söz konusu projenin iptal edilmesi yönünde sonuçlanmış (%70) ve o tarihlerde Meksika’nın yeni seçilmiş olan başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, bu karara saygı duyduğunu açıklamıştı.

Neticede Başkan Obrador geçtiğimiz hafta, yarım kalan yeni havalimanı inşaatının olduğu bölgenin büyük bir spor ve ekoloji merkezi haline dönüştürüleceğini duyurdu.

Şu ana kadar proje bütçesinin yaklaşık yarısının harcandığı düşünüldüğünde, Meksika gibi çok da zengin olmayan bir ülkenin 6-7 milyar USD civarında bir parayı boş yere harcadığı söylenebilir.

Gelgelelim, Andres Manuel Lopez Obrador, bu proje iptal edilip Santa Lucia Askerî Hava Üssü arazisinde yeni bir havalimanı yapıldığında, ülke olarak yine de kârda olacaklarını savunuyor.

Tabii ordu tarafından inşa edilecek o havalimanının bütçesinin planlar dahilinde kalması şartıyla…


Posted

in