THY_Turkish Airlines_Havelsan_Kablosuz Eglence_IFE_wireless_Skyfe

HAVELSAN ve THY Teknik, Uçak İçi Eğlence Sistemi Üretecek

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve HAVELSAN aynı çatı altında yerli uçak içi eğlence ve internet hizmeti sağlayıcı sistemler üretecek.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve HAVELSAN kabin içi eğlence ve internet hizmeti sağlayıcı sistemlerin ve sivil havacılık alanında kullanılan diğer yazılım sistemlerinin; tasarımını, üretimini, tamirini, bakımını, pazarlamasını, satışını ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştirmek üzere bir Ortak Girişim Şirketi kuruyor.

Hatırlanacağı üzere bu iki şirket, yaptıkları stratejik işbirliği anlaşması kapsamında beş yıla yakın bir süre üzerinde çalışarak ortaklaşa geliştirdikleri ve SKYFE adını verdikleri kablosuz kabin içi eğlence sisteminin ilk canlı uçuş testini 2017 yılının ortalarında başarıyla gerçekleştirmişti.

THY_Turkish Airlines_Havelsan_Kablosuz Eglence_IFE_wireless_Skyfe
THY uçaklarında Havelsan teknolojisi ile üretilen kablosuz eğlence sistemi kullanılacak.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve HAVELSAN, Türkiye’de yerli ve milli kabin içi eğlence sistemlerinin üretimini birlikte hayata geçirecek.

Kurulacak Ortak Girişim Şirketi; kara, deniz, raylı sistemler ve hava platformlarında kabin içi eğlence ve internet hizmeti sağlayıcı sistemlerin ve sivil havacılık alanında kullanılan diğer yazılım sistemlerinin tasarımını, üretimini, tamirini, bakımını, pazarlamasını, satışını ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştirecek.

Ortak Girişim Şirketi, Türk Hava Yolları A.O.’nun 2022-2023 yıllarında filosuna katacağı yeni nesil uçakları ile yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren havayollarının uçaklarına onaylı tedarikçi olarak kablolu kabin içi eğlence sistemleri sağlamayı hedefliyor.

Havacılık sektöründe özellikle uzun süreli uçuşlarda çok önemli bir unsur olan ve müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkileyen kabin içi eğlence sistemlerinin, Ortak Girişim Şirketi tarafından yüksek teknoloji ve rekabetçi fiyatlarla üretilmesi planlanıyor.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş.’nin İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda bulunan tesislerinde, 2018 yılında faaliyete başlaması planlanan Ortak Girişim Şirketi, ürünlerini ilk aşamada Türkiye’deki havayolu operatörleri ve çevre bölgelerde faaliyet gösteren havayolu şirketlerine pazarlamayı hedefliyor.

SKYFE Nedir?

SKYFE, Türkiye’de geliştirilen ilk yerli kabin içi eğlence sistemi ünvanını taşıyor.

SKYFE, yolcuların kişisel elektronik cihazlarına IOS, Android ve web uygulamaları üzerinden kablosuz bir biçimde bağlanarak uçuş süresince kaliteli zaman geçirmelerine imkân verecek.

30 Haziran 2014 tarihinde sertifikasyon (Supplemental Type Certificate – STC) başvurusu yapılan sistem, 2015 yılının Aralık ayında Boeing 737-800 tipi uçaklar için EASA sertifikasyon sürecini başarıyla tamamlamıştı.

SKYFE sistemini test eden THY Teknik ve HAVELSAN ekibi (Temmuz 2017)

İlk prototip ürünün sertifikasyon onayının alınması akabinde, başta THY olmak üzere yerli ve yabancı tüm havayolu şirketleri için seri üretime geçilmesi hedefleniyor.

THY tarafından 2016 yılında yapılan ihaleyi de kazanan SKYFE adlı ürün, THY filosundaki 44 adet dar gövdeli uçakta devreye alınacak.

Hatırlanacağı üzere söz konusu ihale, iki farklı eğlence sistemi konsepti olan Kablosuz Kabin İçi Eğlence Sistemi ve Tablet Tabanlı Kabin İçi Eğlence Sistemi için gerçekleştirilmişti.

THY Teknik A.Ş. & HAVELSAN ortaklığı, ihaleye katılan diğer yedi firmayı geride bırakarak, “Kablosuz Uçuş Eğlence Sistemi SKYFE-W” ve “Tablet Tabanlı Uçuş Eğlence Sistemi SKYFE-T” adlı iki farklı ürünüyle ihaleyi kazanmıştı.

Comments

2 responses to “HAVELSAN ve THY Teknik, Uçak İçi Eğlence Sistemi Üretecek”