Mart Ayına İlişkin Yolcu İstatistikleri Belli Oldu

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), 2019 yılı Mart ayına ilişkin uçak, yolcu ve yük istatistiklerini yayımladı.

Buna göre Mart ayında;

Havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak trafiği, iç hatlarda 69.568, dış hatlarda ise 43.172 oldu.

Aynı ayda üst geçiş (overflight) trafiği 39.249 olarak gerçekleşti.

Böylece hava yolunda hizmet verilen toplam uçak trafiği üst geçişler ile birlikte 151.989’a ulaştı.

Mart ayında Türkiye geneli havalimanları iç hat yolcu trafiği 8.371.746, dış hat yolcu trafiği ise 6.133.005 oldu.

Böylece söz konusu ayda direkt transit yolcular ile birlikte toplam yolcu trafiği, 14.545.511 olarak gerçekleşti.

Havalimanları yük (kargo, posta ve bagaj) trafiği; Mart ayı itibarıyla iç hatlarda 60.544 ton, dış hatlarda 231.954 ton, toplamda ise  292.498 tona ulaştı.

İç Hatlarda Yolcu Kaybı Devam Ediyor

Bununla birlikte Mart ayında, özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı’nın iç hat yolcu sayısındaki düşüş eğiliminin yüksek oranlı bir biçimde devam ettiği ve ülke genelindeki diğer havalimanlarına da yayıldığı görülüyor.

Geçen yılın aynı ayında yaklaşık 1,6 milyon olan iç hat yolcu sayısı bu yıl 1,35 milyona geriledi. Bir başka deyişle Atatürk Havalimanı iç hat yolcu sayısı %15 oranında azaldı.

Hatırlanacağı üzere, Atatürk Havalimanı’nı kullanan iç hat yolcularının sayısı, 2017 yılı ile kıyaslandığında, 2018 yılı Mayıs ayından bu yana sürekli bir biçimde düşüyor.

Atatürk Havalimanı’ndaki iç hat yolcu sayısında 2018 yılı Kasım ayında iyice hızlanarak çift haneli oranlara ulaşan kaybın, 2019’un ilk üç ayında da aynı şekilde devam ettiği görülüyor.

Ülkemizin önde gelen tüm havalimanlarında benzer durumu gözlemlemek mümkün.

İç hatlarda Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında da sırasıyla %24 ve %13 oranlarında yolcu kaybı yaşandı.

Geçen sene bu düşüş eğiliminin dışında kalan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı da Ocak ayında aynı kervana katıldı. Sabiha Gökçen’deki iç hat yolcu kaybı %4’e yaklaştı.

Dış Hatlarda Görünüm Olumlu

Öte yandan dış hat yolcu sayılarında durumun nispeten dengeli olduğu söylenebilir.

Atatürk Havalimanı dış hat yolcu sayısı Mart ayında %0,8 oranında arttı.

Sabiha Gökçen ise çok güçlü bir biçimde büyüdü. Bu havalimanımızdaki dış hat yolcu sayısı artışı %20’yi geçti.

Istanbul_Sabiha Gokcen_SAW_Airport_Havalimani_Terminal Photo
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı

Ankara Esenboğa’nın dış hat yolcu sayısı %4 oranında azalırken, İzmir’deki düşüş oranı %6’yı buldu.

Turistlerin yeniden keşfettiği Antalya’da ise Mart ayındaki dış hat yolcu sayısı artışı %40’ı geçti.

Yeni Havalimanı Dengeleri Değiştirecek

İstanbul’da şu an “büyük taşınma” süreci devam eden yeni havalimanının 7 Nisan 2019 tarihinde tam olarak hizmete girmesiyle birlikte, İstanbul’daki havalimanlarının iç hat yolcu kompozisyonunda büyük bir değişim yaşanması bekleniyor.

İstanbul’un Anadolu yakasında ikâmet eden yolcuların, özellikle iç hat uçuşları için, kent içi ulaşım mesafesinin uzunluğu sebebiyle, yeni havalimanından ziyade Sabiha Gökçen Havalimanı’nı tercih edecekleri belirtiliyor.

Bu öngörünün gerçekleşmesi durumunda, iki havalimanının mukayesesinde halihazırda zaten Sabiha Gökçen lehine olan iç hat yolcu sayısı farkının, daha da hızlı bir biçimde artabileceği söyleniyor.

Bilindiği üzere Sabiha Gökşen Havalimanı, 2018 yılında 21 milyonu aşan iç hat yolcu sayısıyla, bu bakımdan ülkemizin en yoğun havalimanı olma özelliğini Atatürk Havalimanı ile arasındaki farkı açarak devam ettirmişti.

Bu çerçevede bakıldığında, yeni havalimanın olumlu olarak etkileyeceği şirketlerin başında Pegasus Havayolları’nın geldiği söylenebilir.

Zira Pegasus halihazırda Sabiha Gökçen Havalimanı pazarının %65 gibi oldukça yüksek bir bölümünü elinde tutuyor.

Yeni havalimanının tam olarak operasyona başlamasıyla birlikte Pegasus’un hem yolcu sayısında hem de bilet gelirlerinde artış yaşanacağı tahmin ediliyor.

Nisan Ayında Ne Olacak?

6 Nisan 2019 (Cumartesi) tarihinde, gece yarısından sonra saat 02:00’de THY’nin yapacağı Singapur uçuşu ile birlikte Atatürk Havalimanı yolcu seferlerine kapatılacak.

Bunun ardından tam 12 saat boyunca İstanbul’un Avrupa yakasındaki havalimanlarından ticarî uçuş yapılmayacak.

Yeni havalimanından yapılacak ilk uçuş, yine 6 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’te, THY’nin Ankara seferi olacak.

Taşınma sürecinin tamamlanmasının ardından, tüm yerli ve yabancı havayolu şirketleri 7 Nisan 2019 Pazar gününden itibaren İstanbul Yeni Havalimanı’nda yolcularına tam kapasite ile hizmet vermeye başlayacak.

Bu yüzden, 5-6-7 Nisan günlerinde çok sayıda uçuş iptal edilmiş durumda.

Dolayısıyla Nisan ayında, İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki yolcu sayısının düştüğünü göreceğiz. Öte yandan, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yapılacak uçuşlarda doluluk rekoru kırılması sürpriz olmayacaktır.

Taşınma sonrasında operasyonun normale dönmesiyle birlikte, Mayıs ayından itibaren yeni havalimanındaki yolcu sayısının eski seviyelerine doğru hareket etmesi beklenebilir.


Posted

in

,