THY, Avrupa’nın En Fazla Kapasite Arz Eden “Bayrak Taşıyıcısı” Oldu

Türk Hava Yolları (THY), 2019 yılının ikinci çeyreği (Nisan – Haziran) itibarıyla Avrupa’nın en fazla kapasite arz eden “bayrak taşıyıcı” havayolu şirketi oldu.

Anna.aero’da yayımlanan bir rapora göre, geçen senenin aynı dönemine nispeten pazara arz ettiği koltuk sayısını %1,6 oranında artıran THY, Avrupa’daki en önemli rakibi Lufthansa’nın kıl payı farkla önüne geçti.

THY, şu anki planlamalarına göre söz konusu dönemde tek yönde toplam 20,9 milyon koltuk sunuyor olacak.

Aynı aylarda geçen seneye göre herhangi bir kapasite artışında bulunmayan Lufthansa, 20,89 milyon koltukla THY’nin gerisinde kaldı.

Bununla birlikte, pazarın tamamına bakacak olursak, Avrupa’nın minik devi Ryanair’in, koltuk arzı bakımından açık ara bir farkla liderliğini devam ettirdiğini görüyoruz.

Geçen seneye göre kapasitesini %7,6 oranında artıran şirket, Nisan – Haziran döneminde 40,62 milyon adet koltuk sunuyor.

Avrupa’nın iki numarası ise easyJet.

EasyJet, %8,2 oranında artış ve 28,58 milyon koltukla THY’nin önünde yer alıyor.

Dördüncü sıradaki THY ve beşincilikteki Lufthansa’nın ardından British Airways geliyor.

Avrupa kapasite sıralamasında ilk 15’e giren diğer Türk şirketimiz ise Pegasus.

Listede 14. sırada yer alan Pegasus’un, yılın ikinci çeyreğinde %4,4 oranında kapasite azalttığı dikkat çekiyor.

Avrupa’da oransal bazda en fazla kapasite artıran şirket, düşük maliyetli taşıyıcı kategorisindeki bir diğer dikkat çekici oyuncu konumundaki Wizz Air oldu.

Wizz Air, yılın ikinci çeyreğinde %18,2 oranında büyüdü.

Havayolları tarafından yapılan bu planlamalar bakalım sahaya ne oranda yansıyacak; yolcu sayısı, toplam gelir, kârlılık gibi önemli göstergeleri ne kadar etkileyecek?


Posted

in