Chicago Havalimanı, Yeni Terminal Tasarımını Seçti

Her geçen gün daha da hissedilen kapasite ihtiyacını karşılamak üzere geniş kapsamlı bir büyüme projesi yürüten Chicago O’Hare Havalimanı (ORD), yeni terminalinin tasarımını seçti.

Yeni terminalin tasarımı için, Studio ORD adlı mimarlık ofisinin teklifi kabul edildi.

Studio ORD aslında Studio Gang, SCB, STL, Corgan ve Milhouse Engineering adlı firmaların oluşturduğu bir konsorsiyum.

Hatırlanacağı üzere, 2018 yılının Haziran ayında başlatılan ihale süreci çerçevesinde, projeye teklif veren 12 firma arasından finale kalan beş tanesiyle görüşmeler bir süredir devam ediyordu.

Chicago O’Hare – Yeni Terminal

Chicago Belediye Başkanı Rahm Emanuel konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yeni terminal binasının tasarımına yönelik olarak ihtiyaç duyduğumuz tecrübe, uzmanlık ve yeteneğe sahip olduğunu ispatlayan Studio ORD ekibini tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

Chicago’nun geleceği için havalimanını büyütme projesinin çok kritik bir öneme sahip olduğunu her fırsatta vurulayan Rahm Emanuel, önümüzdeki Nisan ayında görevini bırakacak olmasına karşın son ana kadar bu işi en yakın bir biçimde takip etti.

Tasarımın İlham Kaynağı, Orkide Çiçeği

Bilindiği üzere, Chicago O’Hare Havalimanı’nın IATA kodu ORD.

Bu üçlü kodun kaynağı ise havalimanının orijinal adından yani Orkide Tarlası’ndan (Orchard Field) geliyor.

Chicago O’Hare – Yeni Terminal

İşte bu noktadan yola çıkan Studio ORD ekibi, terminal tasarımında orkide çiçeğinden ilham aldı.

Yüksek bir tavana sahip yeni binanın çatısının orta bölümü, içeriye giren doğal ışığı artırmak amacıyla camdan olacak şekilde tasarlandı.

Chicago O’Hare – Yeni Terminal

Terminale yukarıdan bakıldığında, Chicago’nun sembolü olan ve aslında kentteki nehirlerin akışını ve birleşimini temsil eden “Y” harfini görmek mümkün.

Chicago O’Hare – Yeni Terminal

Bina içerisinde, çatıyı destekleyen sütunlarda da Y şekline benzer bir yapı tercih edildi.

Yeni terminal tasarımının daha bir çok ayrıntısında, Chicago’yu bulmak mümkün.

Yeni Terminal Ne Getirecek?

Gerek yolcu sayısı ve gerekse uçuş sayısı bakımından dünyanın en işlek havalimanlarından bir tanesi konumundaki O’Hare’i gelecek on yıllara taşımayı hedefleyen projenin maliyetinin 8,5 milyar USD mertebesinde olması bekleniyor.

Proje çerçevesinde en son teknoloji ile donatılan bir terminal binası, buna bağlı tesisler ve uydu terminaller inşa edilecek.

Bu sayede hem havalimanının uluslararası uçuş sayısının artırılması hem de mevcut iç hat taşıyıcılarına daha fazla imkân sağlanması amaçlanıyor.

Chicago O’Hare Havalimanı – Terminal Haritası

Halihazırda Chicago O’Hare Havalimanı’nda aktif olarak kullanılan dört adet terminal binası bulunuyor.

Bunlardan, 55 yıllık olan Terminal 2 proje çerçevesinde tamamen yıkılarak yerine, “Global Terminal” adı verilecek modern yapı inşa edilecek.

Terminal 1, 3 ve 5 ise baştan aşağıya yenilenerek yer altı tünelleriyle Global Terminal’e bağlanacak.

Neticede mevcut durumda 400.000 m2 olan toplam kapalı alan büyüklüğü, %72 oranında bir artışla 690.000 m2’ye yükseltilecek.

2026 yılında proje tamamlandığında, havalimanı genelindeki uçağa biniş kapısı sayısı 185’ten 220’ye çıkacak.

Chicago O'Hare - Google Earth
Chicago O’Hare (ORD) Havalimanı

Yeni terminale yer açmak için havalimanının mevcut sekiz adet pistinden diyagonel olanlardan bir tanesi kaldırılacak. Bunun yerine, doğu-batı doğrultusunda altıncı bir pist daha yapılacak. Bu değişiklik sayesinde 1,6 km2 büyüklüğünde bir alan elde edilecek.

Chicago O’Hare – Yeni Terminal

Projenin ciddi bir bölümü, havalimanını kullanan havayolu şirketlerinden tahsil edilen ilave ödemelerle finanse edilecek.

Tabii olarak bu işte başı, Chicago O’Hare’deki pazarın %80’ine hâkim olan American ve United çekecek.

Zaten yeni yapılacak Global Terminal’in ana kullanıcıları bu iki şirket ve havayolu ittifaklarındaki iş ortakları olacak.