Wow Air, İflas Etti

İzlanda merkezli olarak faaliyet gösteren bölgesel havayolu şirketi Wow Air, bugün (28 Mart 2019) itibarıyla tüm uçuş operasyonunu durdurduğunu ilan etti.

Şirketin web sitesinden yapılan duyuruda, tüm uçuşların iptal edildiği ve Wow Air’den daha önce bilet satın almış yolcuların, diğer havayollarının uçuşlarına yönelmeleri gerektiği belirtildi.

Avrupa Birliği yolcu hakları düzenlemesi çerçevesinde tazminat isteyen yolcuların ise bu konuyla ilgili olarak hukukî başvuru yapmaları gerektiği açıklandı.

Bazı havalimanlarında uçağa binişe 20 dakika kala uçuşun iptal edilmesi, yolcuların büyük şaşkınlık yaşamasına yol açtı.

Halihazırda Wow Air’den bilet satın almış olup bu talihsiz olayla yüz yüze kalan 1.000 civarında yolcu olduğu tahmin ediliyor.

Wow Air’in uçaklarının Amerika kıtasında Montreal, Toronto, Boston, Detroit, New York ve Baltimore, Avrupa’da ise Amsterdam, Dublin, Paris, Brüksel, Berlin, Frankfurt ve Kopenhag’da sefer yapmak üzere hazırlanırken yerde kaldığı belirtiliyor.

Wow Air’in sahibi ve CEO’su Skuli Mogensen, tüm servetini bu işe yatırdığını ve şu an büyük bir şok içinde olduğunu söyledi.

Wow Air Neden İflas Etti?

Wow Air’in hedef kitlesi ağırlıklı olarak, Avrupa ile Amerika arasında aktarmalı bir biçimde seyahat etmeye hazır olan yolculardı.

Transatlantik pazarında büyük bir hızla büyüyen şirket, kısa sürede 20 uçaklık bir filoya sahip oldu.

Bununla birlikte, çok büyük oranda transfer yolcu akışına bağımlı hale gelen Wow Air kendisini bu yüzden, rekabetin yapacağı bazı kritik hamlelere son derece açık ve savunmasız bir durumda buldu.

Neticede Wow Air’in sahibi Skuli Mogensen, mâlî açıdan sıkıntı yaşamaya başlayan şirketi için ortak aramaya başladı.

İlk olarak Icelandair ile temasa geçildi.

2018 yılının Kasım ayının başında, İzlandalı diğer havayolu şirketi Icelandair’in, Wow Air’i satın alacağı duyuruldu.

Taraflar arasında varılan anlaşmaya göre Icelandair, Wow Air’in tamamını satın alacak ve Wow Air’in kurucusu ve tek sahibi olan Skuli Mogensen’e, Icelandair’in %5,4 oranındaki hissesi verilecekti.

Ancak aynı ayın sonunda, Icelandair’in Wow Air’i satın almaktan vazgeçtiği ortaya çıkmıştı.

Son anda yaşanan bu beklenmedik gelişme üzerine Wow Air rotasını, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) çevirmişti.

Bu çerçevede, ABD’de Frontier Airlines, Meksika’da Volaris, Avrupa’da Wizz Air ve Şili’de yeni kurulan JetSmart firmalarında hissedar konumunda bulunan Amerikalı yatırım şirketi Indigo Partners’ın, Wow Air’e küçük hissedar olarak ortak olmak istediği iddia edilmişti.

Tüm bu girişimlerinden bir sonuç alamayan Skuli Mogensen en sonunda üzücü olan yolu seçmek ve iflasını istemek zorunda kaldı.


Posted

in

,

Tags: