“Jewel Changi Airport”, 17 Nisan’da Açılıyor

Havayolu 101’de ilk olarak 2013 yılında duyurduğumuz ve Singapur Changi Havalimanı yerleşkesi içerisinde inşa edilen Jewel Changi Airport, 17 Nisan 2019 tarihinde resmen açılıyor.

11-16 Nisan günleri arasında ise isteyenler, bu sıra dışı yapıyı açılış öncesinde inceleme fırsatını bulacak.

Bunun için, 12 Mart günü yerel saatle açılacak olan online rezervasyon sisteminden yerinizi ayırtmanız gerekiyor.

Her bir gün içerisinde üçer saatlik dört parça halinde düzenlenecek olan toplam altı günlük ön ziyaret süreci, 500 bin kişiyle sınırlandırılmış. (Singapur’un nüfusu yaklaşık 5 milyon)

Jewel Changi Airport )Mart 2019)

Jewel Changi Airport’un içerisinde faaliyet gösterecek dükkânların yüzde 90’ından fazlasının açılış gününde hazır olacağı belirtiliyor.

Konuyla ilgili yapılan basın toplantısında ayrıca, Changi Havalimanı’nın kapasitesini artırmaya yönelik olarak gerçekleştirilen Terminal 5 ve üçüncü pist inşaatlarının da plana uygun bir biçimde devam ettiği açıklandı.

Basın toplantısında bunun yanı sıra, çok yakın bir zamanda Terminal 2 binasında yenileme çalışmalarının başlatılacağı ve 2017 yılının Ekim ayında hizmete giren Terminal 4 binasında olduğu gibi self-service odaklı bir konsepte geçileceği de duyuruldu.

Jewel Changi Airport

Jewel projesi ilk olarak 2013 yılında duyurulmuştu.

Terminal 1’in mevcut otopark sahasına inşa edilen bu ikonik yapı ile Changi Havalimanı’nın yolcular nezdindeki cazibesinin artırılması hedeflendi.

Çok amaçlı kullanıma uygun olarak inşa edilen kompleks kapsamında, havacılık ve seyahatle ilgili alanların yanı sıra, bir çok alış-veriş ve eğlence noktası da yer alıyor.

Dünyaca ünlü mimar Moshe Safdie liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan Jewel’in içerisinde genişçe bir bahçe ile birlikte bir de 40 metre yüksekliğinde bir şelale bulunuyor.

Bu şelale, bir kapalı alanda yer alan, dünyanın en büyük şelalesi ünvanını taşıyor.

Jewel Changi Airport

Changi Airport Group ve CapitaMalls Asia işbirliği ile hayata geçirilen Jewel ayrıca, Changi Havalimanı’nın 1, 2 ve 3. terminallerini birbirlerine bağlayacak şekilde konumlandırılmış.

Jewel Changi Airport

Binanın dış duvarları, özel olarak ABD’de ürettirilen 9.600 parça camdan oluşuyor.

Jewel’ın iç cephesi ise beş katlı bir bahçe ile kaplandı.

21.700 m2’lik bahçede, dünyanın farklı bir çok ülkesinden getirtilecek olan 2.500 ağaç ve 100.000 funda bulunuyor.

Jewel Changi Airport

Jewel, Changi Havalimanı’ndaki Terminal 1’e doğrudan bağlı olurken, Terminal 2 ve Terminal 3’e ise, klimalar ile serinletilmiş tünellerde yer alan yürüyen bantlarla erişim sağlanıyor.

Binanın toplam kapalı alanı 134.000 m2.

Alışveriş dükkânları ve restoranlar için 53.000 m2 yer ayrılmış. Bu alanda 300 civarında ticarî ünite faaliyet gösterecek.

Ayrıca 130 odalı bir otel, burada daha fazla vakit geçirmek isteyenleri ağırlıyor olacak.

Jewel Changi Airport

Jewel özellikle, Singapur Changi Havalimanı’nı transfer amacıyla kullanan bağlantılı yolcuların ilgisini çekecek.

İki uçuşu arasındaki bağlantı süresi 2 ilâ 10 saat arasında olan yolcuların, bu sıra dışı ortamda keyifli bir biçimde zaman geçireceği tahmin ediliyor.

2018 yılında 65,6 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Changi Havalimanı’ndaki transfer yolcu oranı, %30-35 aralığında bulunuyor.

Changi Airport_project Jewel_004

Bunun yanı sıra, Singapur çıkışlı yolcular için de burada “erken check-in” bölümleri oluşturulmuş durumda.

Yani mesela, uçuşundan 4-5 saat önce havalimanına gelen bir yolcu, check-in işlemini Jewel’da yaptırdıktan sonra geri kalan zamanını burada hiç sıkılmadan geçirebilecek.

İnşaatı fiilen 2014 yılında başlayan projenin toplam 1,2 milyar USD’ye mâl olması bekleniyor.

Neticede şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Singapur ve dolayısıyla Changi Havalimanı, kendisini sürekli bir biçimde yenileyerek adeta zamanın ruhunu her zaman elinde tutmayı başarıyor.

Changi Havalimanı, Nisan ayında hizmete girecek Jewel projesiyle, hem bölgesindeki hem de dünyanın geri kalanındaki rakip havalimanlarının bir kaç adım önüne geçecek gibi görünüyor.


Posted

in