Changi’de Terminal 5’in Tasarım Süreci Başladı

Singapur Changi Havalimanı’nın işletmecisi Changi Airport Group, yeni inşa edilecek Terminal 5’in tasarım ve mühendislik danışmanlarını seçti.

Böylece Changi’yi 2020’li yıllara ve ötesine taşıyacak genişleme projesinin tasarım süreci başlamış oldu.

Bu önemli çalışma için üç ayrı danışmanlık ekibi birlikte hizmet verecek:

Mimarî tasarım hizmetleri: KPF, Heatherwick Studio ve Architects 61

Mühendislik hizmetleri: Arup, Mott MacDonald ve Surbana Jurong Consultants

Ticarî alanların tasarımı: DP Architects

Terminal 5’in yanı sıra yine aynı proje çerçevesinde inşa edilecek olan uydu terminal, toplu taşıma merkezi ve karayolu bağlantısının tasarımı da yine aynı firmalar tarafından gerçekleştirilecek.

Terminal 5 ile ilgili olarak havalimanının kara ve hava tarafında yapılacak taksi yolları, uçak park alanları, yollar, drenaj sistemleri ve elektrik, su, akaryakıt ve iletişim altyapı çalışmalarının tasarım işlerini ise Arup, Mott MacDonald, Surbana Jurong Consultants ve Changi Airport Planners and Engineers adlı şirketler üstlendi.

Changi East Programı Konsept Planı
Changi East Programı Konsept Planı

Changi Havalimanı Terminal 5 projesi aslında Changi East adlı projenin bir parçası.

Changi East kapsamında terminal binasının yanı sıra üçüncü bir pist, kargo tesisleri, diğer destek üniteleri ve kent içi ulaşım gibi bir çok önemli unsur bulunuyor.

2025 yılında hizmete girmesi hedeflenen Terminal 5 ve üçüncü pist ile birlikte, Changi’nin yıllık yolcu kapasitesinin ilk aşamada 135 milyon, daha sonra ise 150 milyona ulaşacağı hesaplanıyor.

Terminal 5’in tek başına yolcu kapasitesi, 50 milyon mertebesinde olacak.

Changi, 2017 yılında 62,2 milyon yolcu ağırladı ve 2 milyon tondan fazla kargoya hizmet verdi.

Meydanı kullanan 100’den fazla havayolu şirketi, 100 farklı ülkede 400 civarında noktayı Singapur’a bağlıyor.

Changi’de hemen hemen her 100 saniyede bir kalkış yapılıyor.

Changi, 2017 Yılında Terminal 4’ü Açmıştı

Çok değil bundan altı ay kadar önce Changi Havalimanı, Terminal 4 binasını hizmete sokmuştu.

Terminal 3’ün açılışından yaklaşık 10 yıl sonra devreye giren Terminal 4 ile birlikte Singapur Changi Havalimanı’nın yıllık yolcu kapasitesi 66 milyondan 82 milyona yükselmişti.

Singapur Changi Terminal 4’te mümkün olan her türlü yeni teknoloji kullanılıyor.

Terminal genelinde uygulanan Fast and Seamless Travel (FAST) konsepti çerçevesinde yolcuların, terminalin önündeki kaldırımdan, uçağa biniş kapısına kadarki süreçte yer alan check-in, pasaport kontrolü, güvenlik kontrolü ve boarding aşamalarında herhangi bir personel yardımına veya müdahalesine ihtiyaç duymaksızın tüm işlemleri kendi kendilerine gerçekleştirebilmesi hedefleniyor.

Jewel

Changi Havalimanı’nda devam etmekte olan bir diğer göz kamaştırıcı proje ise ismiyle müsemma, Jewel.

Jewel, Changi Havalimanı Terminal 4 projesi ile eş zamanlı olarak geliştirilmişti.

Terminal 1’in mevcut otopark sahasına inşa edilecek ikonik bir yapı ile, Changi Havalimanı’nın yolcular nezdindeki cazibesinin artırılması hedeflenmişti.

Çok amaçlı kullanıma uygun olarak inşa edilmekte olan kompleks kapsamında, havacılık ve seyahatle ilgili alanların yanı sıra, bir çok alış-veriş ve eğlence noktası da yer alacak.

Dünyaca ünlü mimar Moshe Safdie liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan yeni kompleksin içerisinde genişçe bir bahçe ile birlikte bir de 40 metre yüksekliğinde bir şelale bulunuyor.

Singapur Changi Havalimanı – Jewel

Changi Airport Group ve CapitaMalls Asia işbirliği ile hayata geçirilen Jewel ayrıca, Changi Havalimanı’nın 1, 2 ve 3. terminallerini birbirlerine bağlayacak şekilde konumlandırılmış.

Jewel, Changi Havalimanı’ndaki Terminal 1’e doğrudan bağlı olurken, Terminal 2 ve Terminal 3’e ise, klimalar ile serinletilmiş tünellerde yer alan yürüyen bantlarla erişim sağlanacak.

Binanın toplam kapalı alanı 134.000 m2. Alışveriş dükkânları ve restoranlar için 53.000 m2 yer ayrılmış. Bu alanda 300 civarında ticarî ünitenin faaliyet göstermesi bekleniyor.

Ayrıca 130 odalı bir otel de, burada daha fazla vakit geçirmek isteyenleri ağırlıyor olacak.

İnşaatı fiilen 2014 yılında başlayan projenin toplam 1,2 milyar USD’ye mâl olması bekleniyor.

Neticede şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Singapur ve dolayısıyla Changi Havalimanı, kendisini sürekli bir biçimde yenileyerek adeta zamanın ruhunu her zaman elinde tutmayı başarıyor.


Posted

in