“Jewel Changi Airport”, 2019 Yılında Açılıyor

Havayolu 101’de ilk olarak 2013 yılında duyurduğumuz ve Singapur Changi Havalimanı yerleşkesi içerisinde yapımı halen devam eden Jewel Changi Airport, açılış için 2019 yılını iple çekiyor.

Jewel Changi Airport

Jewel, Changi Havalimanı’nda inşaatı 2016 yılının Aralık ayında tamamlanan ve şu an test aşamasında olan Terminal 4 projesi ile eş zamanlı olarak geliştirilmişti.

Terminal 1’in mevcut otopark sahasına inşa edilecek ikonik bir yapı ile, Changi Havalimanı’nın yolcular nezdindeki cazibesinin artırılması hedeflenmişti.

Jewel Changi Airport

Çok amaçlı kullanıma uygun olarak inşa edilmekte olan kompleks kapsamında, havacılık ve seyahatle ilgili alanların yanı sıra, bir çok alış-veriş ve eğlence noktası da yer alacak.

Dünyaca ünlü mimar Moshe Safdie liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan yeni kompleksin içerisinde genişçe bir bahçe ile birlikte bir de 40 metre yüksekliğinde bir şelale bulunuyor.

Jewel Changi Airport (Mart 2017)

Changi Airport Group ve CapitaMalls Asia işbirliği ile hayata geçirilen Jewel ayrıca, Changi Havalimanı’nın 1, 2 ve 3. terminallerini birbirlerine bağlayacak şekilde konumlandırılmış.

Binanın dış duvarları, özel olarak ABD’de ürettirilen 9.600 parça camdan oluşacak.

Jewel’ın iç cephesi ise beş katlı bir bahçe ile kaplanacak.

Jewel Changi Airport

21.700 m2’lik bahçede, dünyanın farklı bir çok ülkesinden getirtilecek olan 2.500 ağaç ve 100.000 funda bulunacak.

Jewel, Changi Havalimanı’ndaki Terminal 1’e doğrudan bağlı olurken, Terminal 2 ve Terminal 3’e ise, klimalar ile serinletilmiş tünellerde yer alan yürüyen bantlarla erişim sağlanacak.

Binanın toplam kapalı alanı 134.000 m2. Alışveriş dükkânları ve restoranlar için 53.000 m2 yer ayrılmış. Bu alanda 300 civarında ticarî ünitenin faaliyet göstermesi bekleniyor.

Ayrıca 130 odalı bir otel de, burada daha fazla vakit geçirmek isteyenleri ağırlıyor olacak.

Jewel Changi Airport

Jewel özellikle, Singapur Changi Havalimanı’nı transfer amacıyla kullanan bağlantılı yolcuların ilgisini çekecek.

İki uçuşu arasındaki bağlantı süresi 2 ilâ 10 saat arasında olan yolcuların, bu sıra dışı ortamda keyifli bir biçimde zaman geçireceği tahmin ediliyor.

2016 yılında yaklaşık 59 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Changi Havalimanı’ndaki transfer yolcu oranı, %30-35 aralığında bulunuyor.

İnşaatı fiilen 2014 yılında başlayan projenin toplam 1,2 milyar USD’ye mâl olması bekleniyor.

Neticede şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki, Singapur ve dolayısıyla Changi Havalimanı, kendisini sürekli bir biçimde yenileyerek adeta zamanın ruhunu her zaman elinde tutmayı başarıyor.

Jewel projesiyle de, bölgedeki rakip havalimanlarına nazaran bir adım daha ileriye adım atacakları âşikâr.


Posted

in