Changi Terminal 4, 2017 Yılında Açılıyor

Singapore Changi Airport – Terminal 4

Singapur Changi Havalimanı’nda 2014 yılının ilk aylarında başlayan Terminal 4’ün inşaatı, üç seneden az bir süre içerisinde gerçekleştirilerek, 16 Aralık 2016 tarihinde tamamlandı.

Halen kapalı alanlardaki bazı ince işleri ve deneme süreci devam eden Terminal 4’ün, 2017 yılının ikinci yarısında hizmete açılması hedefleniyor.

Terminal 4’ün kapalı alan büyüklüğü 225.000 m2 ve yıllık yolcu kapasitesi 16 milyon olacak.

Havalimanındaki mevcut üç terminalin toplam kapalı alan büyüklükleri şu şekilde:

Terminal 1: 308.000 m2

Terminal 2: 358.000 m2

Terminal 3: 380.000 m2

Terminal 4 ile birlikte Changi’nin yıllık yolcu kapasitesi ise 85 milyona yükselecek.

Singapore Changi Airport – Terminal 4

Changi Airport Group’ta başkan yardımcısı olarak görev yapan Li San Poh geçtiğimiz günlerde LinkedIn’de yayınladığı bir makale ile Terminal 4 projesini anlattı.

Li San Poh’un yazısının başlığı oldukça iddialı:

Building the Airport Terminal of the Future (Geleceğin Havalimanı Terminalini İnşa Etmek)

Poh, Terminal 4 projesini, insanın hayatında yakalayabileceği az sayıdaki altın fırsattan bir tanesi olarak değerlendiriyor.

Terminal 4, “Green field” olarak adlandırılan ve boş bir arazi üzerine sıfırdan inşa edilen bir yapı.

Bu sayede bu terminalde, tasarım ve yolcu deneyimi açısından yeni inovatif konseptleri denemek mümkün olabildi.

Tasarımın özellikle, gelecek yıllarda sayısı daha da artacak olan teknolojiyi yoğun bir biçimde kullanan yolculara hitap etmesine özen gösterildi.

Emek-yoğun bir yapı yerine, yolcuların işlemlerini kendi kendilerine gerçekleştireceği self-service uygulamalarına öncelik verildi.

Geleceğe dönük planlama

Changi Havalimanı’nın planlamaya ilişkin prensibi her zaman için, talebin ötesinde bir kapasite sunma yönünde olmuştur.

Böylece hem bu noktaya sefer yapan mevcut havayolu şirketlerinin uzun dönemdeki büyüme ihtiyacı karşılanmış, hem de yeni uçuş başlatacak havayolu şirketlerine hiç bir zaman “hayır” denmek zorunda kalınmamıştır.

2012 yılının başlarında alınan cesur bir kararı işte bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor.

Zira o tarih itibarıyla sadece altı senelik bir geçmişi olan ve gayet de verimli bir biçimde işletilen “low-cost” terminalinin yıkılmasına ve yerine Terminal 4’ün inşa edilmesine karar verilmişti.

Low-cost terminalinin yıllık sekiz milyon yolcu kapasitesi vardı ve bu segmentteki havayolu şirketlerinin Changi’ye sefer yapmalarını sağlaması açısından son derece başarılı bir iş çıkartmıştı.

Bu terminal yıkılırken, buradan operasyon yapan havayolu şirketleri, 2008 yılında hizmete giren ve kapasite açısından bir sorun yaşamayan Terminal 3’e kaydırıldı.

Böylece Terminal 4’ün planlama süreci de başlamış oldu.

Otomasyon ve Verimlilik için tasarlandı

2017 yılında hizmete girecek olan bir terminalin yakın bir gelecekteki yolcularının ciddi bir bölümünün 21. yy doğumlu kişilerden oluşacağını söylemek sanırım yanlış olmaz.

Bu kişiler daha şimdiden, seyahat sürecindeki bir çok şeyi kendi kendilerine yapmaya alışmış durumda.

Bu gerçeklik, Singapur’da emek piyasasının arz tarafında yaşanan sıkıntıyla beraber değerlendirildiğinde, Terminal 4’teki self-service unsurlarına neden bu denli önem verildiği daha iyi anlaşılıyor.

Dolayısıyla, otomasyon ve self-service, terminal tasarımının öne çıkan noktalarından bir tanesi haline geliyor.

Kimlik tespit ve teyitinde yüz tanıma (facial recognition) teknolojisi kullanılacak.

Böylelikle, Fast and Seamless Travel (FAST) adı verilen konsept çerçevesinde yolcular, terminalin önündeki kaldırımdan, uçağa biniş kapısına kadarki süreçte yer alan check-in, pasaport kontrolü, güvenlik kontrolü ve boarding aşamalarında herhangi bir personel yardımına veya müdahalesine ihtiyaç duymaksızın tüm işlemleri kendi kendilerine gerçekleştirebilecek.

Kendine has bir destinasyon oluşturma

Havayolu 101’de sık sık belirttiğimiz üzere, havalimanları artık bir yaşam merkezi haline gelmiş durumda.

Alışveriş, ticaret ve eğlence, havalimanlarında, havayolu seyahatine eşlik ediyor adeta.

2015 yılında kendi rekorunu kırarak sadece perakende satış noktalarından elde ettiği ciroyu 1,5 milyar USD’ye taşıyan Changi tabii olarak, havalimanlarında yaşanan bu değişimin farkında.

Terminal 4, yolculardan gelen talepler doğrultusunda üst seviyede bir alışveriş ve yemek deneyimi sunabilecek şekilde tasarlandı.

Ayrıntıları önümüzdeki aylarda açıklanacak olmakla birlikte daha şimdiden Terminal 4’ün, alışveriş ve yemek açısından son derece geniş bir yelpazeye sahip olacağını söyleyebiliriz.

Havayolu 101 olarak, Terminal 4’ün açılacağı günü iple çekiyoruz. Belli ki Changi, yine sektör genelindeki standartları yukarı taşıyacak bir işe imza atmaya hazırlanıyor.


Posted

in

Comments

5 responses to “Changi Terminal 4, 2017 Yılında Açılıyor”