Singapur Changi Havalimanı Genişliyor

Singapore Changi Airport_SIN_Shopping Experience_Aug 2015_003
Singapore Changi Havalimanı

Antik çağlarda tüm yollar Roma’ya çıkarken, günümüz Asya’sında artık tüm uçuş yollarının, kapasitesini iki yeni terminal binası ile önümüzdeki 10 sene içerisinde 150 milyon yolcu seviyesine çıkartacak olan Singapur Changi Havalimanı’na (IATA Kodu: SIN) çıkacağını söyleyebiliriz.

Changi, sadece Asya’da 29 ülke ve 116 şehre bağlantı sunarken, tüm dünyada ise 70 ülke ve 320 şehre bağlantı imkanı tanımakta.

2015 yılında 55,4 milyon yolcu ağırlayan Changi’de yapılan en küçük bir iyileştirme, hem yolcuları hem de Changi’yi kullanan 100’den fazla havayolunu etkileyebilir.

Zaten Changi, şimdiye kadar yolcu deneyimi alanında kazandığı 500’den fazla ödül ile şimdiden kendi markasını oluşturma başarısını göstermiş durumda.

Changi Havalimanı’nda, 2017 yılında açılması planlanan Terminal 4 inşaatı tüm hızıyla sürerken bir yandan da yaklaşık 11 km2 alan üzerinde planlanan Changi East programının da çalışmaları başladı.

2020li yıllarda tamamlanması beklenen Changi East Genişleme Programı, şu anki mevcut terminallerin tümünün toplam büyüklüğünde olacak ve diğer terminaller ile bağlantılı Terminal 5 yapısı ve ilave kargo terminallerine sahip bulunacak.

Aşağıda görülen 10,11,12,13, 14 ve 15 nolu yapıların Changi East Programı kapsamında inşa edilmesi planlanmakta.

Changi East Programı Konsept Planı
Changi East Programı Konsept Planı

Singapur hükûmeti, ülkenin kısıtlı yüzey alanı ve yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olmasından dolayı yeni bir havalimanı inşa etmek yerine böylesi büyük bir genişleme programına gitmeyi tercih etmiş.

Ayrıca, New York şehri gibi birden fazla havalimanına ev sahipliği yaparak son derece karmaşık havalimanları sistemine sahip olup, bu havalimanlarında yolcu deneyimlerinin birbirlerinden çok fazla ayrışabildiğini gözlemleyen Singapur’lu yetkililer, Changi markasının altında oluşturdukları yolcu deneyimi kalitesini bütünleştirmek ve tek bir çatı altında sunmaya devam edebilmek için de genişlemeye seçeneğini tercih etmişler.

Changi East projesinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Choy Da Wen, Terminal 5’in tasarımının modüler düşünülerek, devasa ölçeğine rağmen terminal içinde yolcuların bir yerden bir yere gidebilmesi için gereken yürüme mesafelerinin mimimum seviyelerde tutulacağını aktarıyor.

Wen ayrıca, greenfield diye tabir edilen yani sıfırdan inşa edilen yeni bir Changi terminalinde, modernize edilen bir terminal binasına kıyasla bir çok yeni fırsatların bulunduğunu ve bu fırsatları da yolcu deneyimini daha da yukarılara taşımak için kullanacaklarını ifade etti.

2015 yılı itibariyle dünyada uluslararası yolcu trafiği bazında en yoğun altıncı, toplam yolcu trafiği bazında ise en yoğun 16. havalimanı olan Changi, 2017’de açılması hedeflenen Terminal 4’den sonra Changi East Programı altında Terminal 5’i de devreye aldığı taktirde yıllık 150 milyon yolcu ağırlayabilme kapasitesine sahip olacak.

Bir yandan üçüncü paralel pistin inşaatı çalışmalarını sürdüren Changi Havalimanı’nın sadece Terminal 5 binası, yıllık 50 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.


Posted

in

Comments

2 responses to “Singapur Changi Havalimanı Genişliyor”