BA MSN 0095 Rollout Paint

British Airways, A380’in Kurtarıcısı Olabilir mi?

Geçtiğimiz hafta havayolu sektörünün en fazla konuşulan konusu, dünyanın en büyük yolcu uçağı olan A380’in üretiminin, yeterli talep gelmemesi sebebiyle bitirilmesine karar verilmesiydi.

A380’in üretimi, 2021 yılında Emirates’e yapılacak son teslimatlarla birlikte sona erecek.

Bununla birlikte en azından, 2030 yılların başlarına kadar A380’ler hizmet vermeye devam edecek.

British Airways, A380’in Kurtarıcısı Olabilir mi?

Hatırlanacağı üzere bundan bir yıl kadar önce, IAG CEO’su Willie Walsh yaptığı bir açıklamada, fiyatının ucuzlaması halinde British Airways için yeni A380 siparişi verebileceklerini belirtmişti.

Sektörün tecrübeli gazetecilerinden Simon Calder bu noktada konuya belki de açıdan yaklaşarak British Airways’in, en azından ikinci el pazarında, A380’in kurtarıcısı olabileceğini iddia etti.

British Airways_Airbus A380

Calder’e göre, halihazırda filosunda 12 adet A380 bulunan British Airways için, A380’lerin ikinci eli çok faydalı olabilir:

1- British Airways, 2013 yılından beridir kullanmakta olduğu A380’e ilişkin her açıdan geniş bir bilgi birikimine sahip. Dolayısıyla bu uçakları işletmekte hiç bir problem yaşamayacaktır.

2- British Airways’in, yaş ortalaması 22 olan 34 uçaklık bir Boeing 747 filosu bulunuyor. Ve bu yaşlı uçaklar önüümüzdeki yıllarda birer birer filodan çıkacak. Londra Heathrow gibi dünyanın en yoğun havalimanını hub olarak kullanan British Ariways’in, mutlaka yüksek yolcu kapasiteli yeni uçaklara ihtiyacı var.

3- Yolcu sayısının her geçen gün arttığı ve özellikle Boeing 777 ile günde tek sefer yapılan ve mevcut kapasitenin yetmediği hatlarda, A380 kullanılabilir.

4- Havayolları yönetimleri pek sevmese de yolcular, A380’leri beğeniyor ve bunlarla bir uçuş deneyimi yaşamak için can atıyor. British Airways’in uzun menzil filosunda “premium” olarak tâbir edilen yolcu oranının da yüksekliği düşünülürse, bu uçaklar doğru bir tercih olabilir.

Bakalım bu öngörüler gerçeğe dönüşecek mi ve British Airways, pahalı olduğu için genişletmediği A380 filosunu, ikinci el uçaklarla takviye edecek mi?


Posted

in