Jet Airways’in Mülkiyeti, Bankalara Geçebilir

Hindistan’ın ikinci büyük havayolu şirketi konumundaki Jet Airways, kritik bir yeniden yapılanma sürecinin arefesinde bulunuyor.

Şirketin yönetim kurulu tarafından onaylanan ve resmî kurumların onayına tâbi olan plana göre, ihtiyaç duyulan 85 milyar Rupi (1,2 milyar USD) tutarında bir finansman sağlanmış olacak.

Söz konusu finansman; sermaye enjeksiyonu, borçların yeniden yapılandırılması, uçak satışı, uçakların satılıp yeniden kiralanması gibi farklı yöntemlerin beraber kullanılmasıyla elde edilecek.

Planın en kritik noktası, bankalarla yapılacak olan anlaşma.

Jet Airways’ten alacaklı durumda olan bankalar kendi arasında bu işe özel bir konsorsiyum kuracak. Şirketin borçları hisse senedine çevrilecek.

Bu işlem sonrasında banka konsorsiyumu, Jet Airways’in en büyük hissedarı konumuna gelecek ve şirketin yönetim kuruluna kendi temsilcilerini atayacak.

Plan, resmî kurumlardan önce, şirketin hissedarlarının onayına sunulacak.

Halihazırda Jet Airways’in %51 oranındaki bölümü Naresh Goyal’e ait.

Goyal’in yanı sıra Etihad Airways, %24 oranındaki payıyla ikinci büyük hissedar konumunda.

Şirketin geri kalan %25’lik bölümü ise borsada halka açık olarak işlem görüyor.

Özellikle Etihad Airways’in bu plana nasıl yaklaşacağı merak konusu. Zira son iki yıldır kendisi de bir yeniden yapılanma sürecinin içinden geçen Etihad, bir çok havayolu ile olan ortaklığını sonlandırmıştı.

Filosunda 120’den fazla uçak bulunan ve yaklaşık 70 noktaya sefer düzenleyen Jet Airways, son yıllarda bir türlü istikrarlı bir biçimde kâr etmeyi başaramıyor.

Bu çerçevede bakıldığında, Etihad Airways’in bu şirkette muhtemel bir sermaye artışına katılmaması pek sürpriz olmaz.

Ancak Hindistan pazarının Körfez’deki üç büyük havayolu (Emirates, Etihad, Qatar Airways) için olan önemi düşünüldüğünde, bu kararın çok da kolay verilmeyeceğini söyleyebiliriz.


Posted

in

,