IndiGo - Airbus A321

IndiGo, İstanbul Pazarında Başarılı Olabilecek mi?

Yolcu ve uçak sayısı bakımından Hindistan’ın en büyük havayolu şirketi konumundaki IndiGo, İstanbul seferlerine başlamaya hazırlanıyor.

Geçtiğimiz hafta şirketten yapılan açıklamaya göre, Delhi – İstanbul arasında yapılması planlanan seferler için hedef tarih 20 Mart 2019.

İstanbul, IndiGo’nun 16. dış hat noktası olurken aynı zamanda, şirketin Avrupa’da sefer yaptığı ilk destinasyon olma ünvanını kazanacak.

Her gün icra edilecek seferlerde, IndiGo’nun filosuna geçtiğimiz Aralık ayı sonunda katılan Airbus A321neo tipi yeni nesil uçaklar kullanılacak.

Tamamen Economy Class olarak düzenlenecek uçak, 222 koltuk kapasitesine sahip olacak.

6E 0011 sefer sayılı uçuş Delhi’den saat 13:40’ta kalkış yapacak ve İstanbul’a 18:10’da varacak. İstanbul’dan kalkış saati 19:40 olan uçuşun Delhi’ye planlanan dönüş saati ise 04:15.

Neticede böylece tarihte ilk kez Hindistanlı bir şirket, Türkiye’ye tarifeli seferler yapmaya başlayacak.

Delhi – İstanbul Bilet Fiyatları

Hattın açılışı sebebiyle yapılan kampanya çerçevesinde Delhi – İstanbul biletleri, gidiş-dönüş, yaklaşık 340 USD’ye (23.999 Hindistan Rupesi) satılıyor.

Aynı tarihlerde aynı parkurda THY’nin bilet biyatları ise 672 USD mertebesinde bulunuyor.

Tabii doğrusunu söylemek gerekirse, IndiGo’nun İstanbul seferleri aslında bu iki kent arasındaki direkt yolcu pazarından ziyade Avrupa pazarını hedefliyor.

Zira 2018 yılı Aralık ayında THY ile IndiGo arasında imzalanan codeshare anlaşması, tam da bu amaçla yapılmış durumda.

Bu önemli iş birliği sayesinde THY, Hindistan iç hatlarında IndiGo tarafından sefer icra edilen noktalara kendi “TK” kodu ile bilet satışı yapabilecek.

Buna karşılık olarak IndiGo da benzer bir biçimde, THY’nin uçuş ağı üzerinden, henüz sefer düzenlemediği bir çok Avrupa noktasına ulaşabilecek.

IndiGo, THY’nin icra ettiği İstanbul ötesindeki 20 hatta kendi “6E” kodunu ekleyerek satış yapacak.

İşe bu açıdan baktığımızda, mesela Delhi – (İstanbul) – Londra uçuşları, IndiGo için çok daha büyük önem taşıyor.

THY’nin web sitesinde bu parkurdaki gidiş-dönüş bilet fiyatı 760 USD.

IndiGo’nun web sitesinde ise henüz bu parkurda alım yapılamıyor. Yani taraflar arasında imzalanan codeshare anlaşması henüz satış kanallarına yansımış değil.

Bir Aktarma Noktası Olarak İstanbul

Hatırlanacağı üzere IndiGo aslında Avrupa’da ilk olarak 2018 yılı içerisinde Londra, Paris ve Madrit’e hat açmayı planlıyordu.

Ancak bu hatlar için gerekli olan geniş gövdeli – uzun menzilli uçakların alımı konusunda henüz herhangi bir gelişme olmaması, şirketi dar gövdeli uçaklarla yapılacak bir operasyona yönlendirdi.

Şirket öncelikle, Londra uçuşları için İstanbul, Tiflis ve Bakü havalimanlarından bir tanesini, bir teknik duraklama noktası olarak kullanma imkânlarını araştırdı.

Ancak maliyetlerin yüksekliği ve THY ile yapılan codeshare anlaşması, bu planı değiştirdi ve Delhi – İstanbul hattının açılmasına karar verildi.

Zaten yukarıda da belirttiğimiz üzere, Delhi ile İstanbul hattının sadece bu iki şehir veya sadece Hindistan – Türkiye arasında seyahat edecek yolcular ile ayakta kalması pek mümkün görünmüyor.

THY, gerek Delhi ve gerekse Mumbai hatlarında çok büyük oranda “aktarmalı” (transfer) yolcu taşıyor ve uçuşlar, yüksek doluluk oranlarıyla icra ediliyor.

Bu yüzden, IndiGo’nun İstanbul uçuşlarının başarılı olabilmesi için, THY’ye büyük görev düşüyor.

THY, IndiGo uçuşlarını bir rekabet olarak değil, yıllardır artırmaya çalıştığı ancak Hindistan’ın bir türlü izin vermediği Delhi uçuşlarında elde edilen ilave bir frekans artışı gibi değerlendirmelidir.

IndiGo’nun İstanbul hattı, THY’nin Avrupa – İstanbul arasındaki uçuşlarıyla ciddi bir biçimde desteklenmelidir.

Halihazırda THY, Delhi hattında 400 koltuk kapasiteli Boeing 777 tipi uçaklarla hizmet veriyor. IndiGo’nun 222 kişilik A321neo tipi uçaklarıyla yapacağı İstanbul uçuşları, bu pazardaki kapasite arzının bir anda %55 oranında artması anlamına geliyor.

Dolayısıyla her iki havayolunun da satış kanallarını çok hızlı bir biçimde birbirleriyle uyumlu hâle getirmeleri büyük önem taşıyor.