THY’nin IndiGo ile Yaptığı Anlaşma, Büyük Fırsatlar Sunuyor

Geçtiğimiz hafta Türk Hava Yolları (THY) ile Hindistanlı IndiGo arasında bir kod paylaşımı (codeshare) anlaşması imzalandı.

Anlaşmanın imza töreninde, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ve IndiGo Genel Müdürü Rahul Bhatia da hazır bulundu.

Bu önemli iş birliği sayesinde THY, Hindistan iç hatlarında IndiGo tarafından sefer icra edilen noktalara kendi “TK” kodu ile bilet satışı yapabilecek.

Buna karşılık olarak IndiGo da benzer bir biçimde, THY’nin uçuş ağı üzerinden, henüz sefer düzenlemediği bir çok Avrupa noktasına ulaşabilecek.

IndiGo, THY’nin icra ettiği İstanbul ötesindeki 20 hatta kendi “6E” kodunu ekleyerek satış yapacak.

Hindistan’ın Havacılık Politikası

Taraflar arasındaki bu anlaşmanın ne kadar önemli bir adım olduğunu anlayabilmek için, özellikle Hindistan pazarına biraz daha yakından bakmamız gerekiyor.

Uyguladığı millî sivil havacılık politikasına göre Hindistan, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Teşkilâtı (SAARC) üyesi devletlerle (Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka) veya Hindistan’dan 5.000 km ve ötesinde bulunan ülkelerle açık semalar (open skies) anlaşması imzalayabiliyor.

Açık semalar anlaşması, adından da anlaşılacağı üzere, imzacı ülkeler arasındaki havayolu pazarını serbest rekabete açıyor.

Hindistan hükümeti bu çerçevede 2016 yılında Çekya, Finlandiya, Guyana, İspanya, Jamaika, Sri Lanka ve Yunanistan ile açık semalar anlaşması imzalamıştı.

2017 yılında Japonya ve 2018’de Avustralya, Hindistan’ın açık semalar anlaşması imzaladığı diğer önemli ülkeler olmuştu.

Hindistan’ın ayrıca ABD ile 2005 yılından bu yana açık semalar anlaşması bulunuyor.

Bilindiği üzere Türkiye ile Hindistan arasındaki mevcut hava ulaştırma anlaşması, her ülkenin havayollarına haftalık sadece 14’er uçuş izni veriyor.

Halihazırda Türkiye tarafında THY, bu 14 hakkın tamamını kullanırken, Hindistan’dan ülkemize sefer yapan havayolu şirketi bulunmuyor.

Yukarıdaki haritada da görüldüğü üzere Türkiye’nin Hindistan’a olan uzaklığının 5.000 km’den daha az olması, açık semalar anlaşması imzalanmasını kolaylaştırması muhtemel bir etkeni devre dışı bırakıyor.

Zira Hindistan millî sivil havacılık politikası, yukarıdaki kapsama girmeyen ülkelerin uçuş haklarını artırmak için öncelikle, söz konusu olan pazarda Hindistan’a ait bulunan uçuş haklarının %80 oranında kullanılmasını şart koşuyor.

Ülkemiz için henüz bu durum geçerli olmadığından, haftalık 14 olan uçuş sayısında yakın bir gelecekte bir değişiklik beklenmiyor.

THY’nin IndiGo ile Yaptığı Anlaşma, Büyük Fırsatlar Sunuyor

Hindistan’ın nüfusu 1,3 milyar.

Önümüzdeki bir kaç sene içerisinde Çin’i geride bırakarak, dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor. Nüfus yoğunluğuna baktığımızda ise, ülke geneline yayılmış bir sosyal doku ile karşılaşıyoruz.

Hindistan’ın yüzölçümü ise 3,3 milyon km². Bu açıdan, dünyanın beşinci büyük ülkesi.

2,7 trilyon USD’yi bulan millî geliri, Hindistan’ı bu açıdan dünyanın en büyük altıncı ekonomisi yapıyor.

Hindistan’ın gerek nüfus gerek ekonomi ve gerekse yüzölçümü bakımından bu kadar büyük olması, hem ülke içerisindeki hem de yabancı ülkelere olan seyahat talebinin oldukça yüksek seviyelere tırmanmasını beraberinde getiriyor.

2025 yılına gelindiğinde Hindistan, Çin ve ABD’nin ardından dünyanın üçüncü büyük havayolu pazarı olacak.

Halihazırda THY’nin Hindistan’daki iki uçuş noktası, Delhi ve Mumbai.

Bu iki önemli kentin yanı sıra Bangalore (BLR), Kolkata (CCU), Hyderabad (HYD), Chennai (MAA), Goa (GOI), Pune (PNQ) gibi havalimanların, Hindistan havayolu pazarında öne çıkıyor.

Türkiye ile Hindistan arasındaki ticarî ve turistik ilişkileri geliştirmek açısından, iki ülke arasındaki havayolu bağlantısını çok daha kuvvetli bir hale getirmek gerekiyor.

IndiGo, THY İçin Hindistan’da Doğru Seçim

Hindistan’ın en büyük ve en kârlı havayolu şirketi konumundaki IndiGo’nun filosunda, 12 tanesi ATR 72-600 ve 191 tanesi Airbus A320 ailesinden olmak üzere toplam 203 uçak yer alıyor.

Şirketin buna ilave olarak, A320 ailesinden 365 adet ve ATR 72-600 tipinden 38 adet yeni uçak siparişi bulunuyor.

Hindistanlı Havayolları – Uçak Sayıları

Delhi Indira Ghandi Havalimanı’nı hub olarak kullanan IndiGo günümüzde, 49’u iç hat ve 15 tanesi dış hat olmak üzere toplam 64 noktaya sefer düzenliyor.

Filosunda 203 uçak bulunduğu düşünüldüğünde, IndiGo’nun hat bazında oldukça sık uçuş yaptığını söylemek mümkün.

IndiGo – Uçuş Ağı

THY’nin özellikle Hindistan iç hat pazarına etkin bir biçimde nüfuz edebilmesi için, IndiGo gibi güçlü bir havayolu ile işbirliği yapmış olması, büyük önem taşıyor.

Yıllardan beridir THY’nin Hindistan’da yeni hat açmak için resmî makamlara talepte bulunduğu ancak bunun mümkün olmadığını hesaba kattığımızda, bu devasa pazarda organik büyüme yerine inorganik büyüme yoluna gidilmesi, stratejik açıdan gayet yerinde bir hamle.

Hindistan İç Hatlar – Haftalık Kalkış Sayısı (Aralık 2018)

IndiGo ile yapılan bu anlaşma THY’ye, yeni hat açma izni veya en azından Delhi ve Mumbai hatlarında uçuş sayısı (frekans) artışı imkânı getirirse, Türkiye – Hindistan havayolu pazarına çok büyük bir katkı sağlayabilir.

Zira aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere, Hindistan’ın en yoğun ilk 10 iç hat parkurunda, muazzam bir trafik mevcut.

Ülkenin en yoğun hattı durumundaki Delhi – Mumbai arasında tek yönde haftada 900 kalkış yapılıyor. Mukayese edilebilmesi amacıyla, aynı kriterlere göre İstanbul Atatürk – Ankara Esenboğa hattındaki haftalık trafiğin 150 civarında olduğunu söyleyelim.

Hindistan iç hat pazarının en yoğun ilk 10 hattı (Haftalık – Aralık 2018)

Öte yandan, imzalanan codeshare anlaşmasının arzu edilen sonuçları vermesi durumunda, IndiGo’nun önümüzdeki yaz tarifesi döneminde İstanbul’a direkt uçuş başlatması da söz konusu olabilir.

Hatırlanacağı üzere IndiGo, Avrupa’da Londra, Paris ve Madrit hatlarını açmanın hazırlıklarını yapıyordu. Ancak şu ana kadar bu yönde somut bir gelişme yaşanmadı.

Kim bilir, belki de İstanbul, IndiGo’nun Avrupa’daki ilk uçuş noktası olur.

Comments

One response to “THY’nin IndiGo ile Yaptığı Anlaşma, Büyük Fırsatlar Sunuyor”