İstanbul Yeni Havalimanı’nın Açılış Töreni Yapıldı

İstanbul Yeni Havalimanı’nın resmî açılış töreni yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılan törende çok sayıda davetli de yer aldı.

İstanbul Yeni Havalimanı Açılış Töreni (29 Ekim 2018)

Erdoğan, “Bugün burada iki büyük mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan İstanbul Havalimanımızın açılışını, yurt dışından gelen kıymetli dostlarımızla yapıyoruz.

İstanbul Havalimanı’nın tüm dünyaya, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan temenni ediyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı sözlerine, “Yeşilköy’deki Atatürk Havalimanımız, burası tam kapasiteyle hizmete girdiğinde ticari seferlere kapanacak olmakla birlikte havalimanı vasfını koruyacak.

Gerek havacılık fuarları gerekse başka bir takım faaliyetler için Atatürk Havalimanı aynı isimle hizmet vermeyi sürdürecektir.

Atatürk Havalimanı’nın bu faaliyetler dışındaki alanları ise söz verdiğimiz şekilde millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır.

Şu andaki kapalı alanları da inşallah ülkemizin, İstanbul’umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz.

Dolayısıyla orası Atatürk Havalimanı, burası ise İstanbul Havalimanı olarak isimlendirilecektir. Havalimanımızın ismi de hayırlı olsun.” şeklinde devam etti.

Projede Yeni Aşama

Böylece, 2013 yılının Ocak ayında ihale şartnamesinin yayınlanması ve aynı yılın Mayıs ayında ihalenin gerçekleştirilmesiyle başlayan 5,5 yıllık uzun maratonda, önemli bir aşamaya gelinmiş olundu.

Bu süre zarfında inşaat çalışmaları için yaklaşık 7 milyar Euro harcandığı belirtiliyor.

İki pist ve 90 milyon yıllık yolcu kapasitesine sahip bir terminalin bulunduğu yeni havalimanı, sonraki yıllarda ilave pist ve terminal binalarıyla büyütülecek.

İstanbul Yeni Havalimanı

Yeni havalimanının, halen Atatürk Havalimanı’nda faaliyet gösteren havayollarının taşınmasıyla birlikte tam olarak faaliyete geçmesi için ise 31 Aralık 2018 tarihini beklemek gerekiyor.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz haftalarda yapılan bir duyuruyla, İstanbul’daki bu büyük havalimanı taşınması operasyonunun, iki ay ertelendiği açıklanmıştı.

Bu sebeple yeni havalimanı söz konusu iki aylık süre boyunca ISL kodunu kullanacak. Taşınmanın tamamlanmasıyla birlikte bu kod Atatürk Havalimanı’na devredilirken, IST kodu yeni havalimanı tarafından kullanılmaya başlanacak.

Bununla birlikte, Türk Hava Yolları (THY), asıl taşınma tarihine kadar olan dönemde Ankara, İzmir ve Antalya’dan yeni havalimanına günde birer kez deneme seferleri yapacak.

Ayrıca dış hatlarda Kuzey Kıbrıs’ta Lefkoşa ve Azerbaycan’da Bakü’ye uçuş yapılması planlanıyor.


Posted

in

Comments

3 responses to “İstanbul Yeni Havalimanı’nın Açılış Töreni Yapıldı”