Airbus A350-900ULR İlk Deneme Uçuşunu Yaptı

Airbus’ın A350XWB ailesinin en uzun menzilli versiyonu A350-900ULR ilk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Airbus’ın Toulouse’taki tesislerinden kalkış yapan MSN 216 üretim kodlu test uçağı böylece, kısa süreli bir sertifikasyon programının en önemli adımını atmış oldu.

Sertifikasyon süreci kısa olacak zira bu uçak, zaten halihazırda bir çok havayolunun filosunda hizmet vermekte olan A350-900’ün daha uzun menzilli versiyonu.

A350-900ULR, yolcu uçakları arasında en uzun menzile sahip uçak olacak ve ilk teslimatı bu yıl sonunda lansman müşterisi Singapore Airlines’a yapılacak.

Airbus A350-900ULR

Rolls-Royce Trent XWB tipi motorların kullanıldığı uçağın menzili 9.700 deniz mili, ya da daha âşina olduğumuz şekliyle söylersek, 17.964 km olacak.

Test aşamasında uzatılmış kıvrık kanat uçları da dahil olmak üzere aerodinamik iyileştirmelerden elde edilen gelişmiş performansı da ölçülecek.

A350-900ULR, ilave tanklar olmadan yakıt kapasitesini 24 bin litre artıran değiştirilmiş bir yakıt sistemine sahip.

280 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip uçak 17.964 km menziliyle duraksız 20 saat uçabiliyor.

A350’nin en önde gelen işletmecilerinden bir tanesi olan Singapore Airlines’ın bu tipteki uçaklardan, 60 tanesi A350-900 ve 7 tanesi A350-900ULR modeli olmak üzere toplam 67 adet siparişi bulunuyor.

Şirket halihazırda 21 adet A350’yi teslim almış durumda.

Singapore Airlines, New York Hattında “All-Premium” Uçacak

A350-900ULR’nin lansman müşterisi Singapore Airlines, 2018 yılında teslim alacağı çok uzun menzilli bu uçaklarla, Singapur (SIN) ile Newyork Newark Havalimanı (EWR) arasında yeniden seferlere başlayacağını açıklamıştı.

Hatırlanacağı üzere Singapore Airlines, sürekli zarar etmesi sebebiyle söz konusu hattı 2013 yılında kapatmıştı.

O zamanlar bu seferleri Airbus A340-500 tipi uçaklarla yapan şirket, A350-900ULR ile bu hattı kârlı bir biçimde işletilebileceği düşünüyor.

SIN – EWR hattı 15.344 km gibi oldukça uzun bir mesafeye sahip.

Dolayısıyla yolcular, 16-17 saat gibi oldukça uzun bir süreyi uçakta geçirmek durumunda kalacak.

Singapore Airlines Business Class @ Airbus A350

Bu gerçekliğin farkında olan Singapore Airlines yönetimi, söz konusu hatta kullanacakları Airbus A350-900ULR tipi uçakların kabin konfigurasyonunu “all-premium” olacak şekilde belirledi.

Yani bu uçakların içerisinde standart Economy Class koltuğu bulunmayacak.

Tüm koltuklar Business ve Premium Economy Class tarzında olacak.

Singapore Airlines Premium Economy

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Singapore Airlines’ın A350-900ULR tipi uçakları, 68 adet Business Class ve 94 adet Premium Economy Class olmak üzere toplam 162 koltuk kapasitesine sahip olacak.

Her bir sıraya Business Class koltukları 1-2-1; Premium Economy koltukları ise 2-4-2 şeklinde yerleştirilecek.

Böylece hem bu hatta direkt uçmak isteyen yolcular rahat edecek hem de Singapore Airlines nispeten yüksek fiyatlı bilet satarak daha fazla gelir elde edecek.

Aslına bakacak olursak, daha önceden bu hatta kullanılan Airbus A340-500 tipi uçaklarda da benzer bir koltuk konfigurasyonu bulunuyordu.

2004 yılında hizmete giren o uçaklarda 64 adet Raffles Class (Business Class) ve 117 adet Executive Economy (Premium Economy) olmak üzere toplam 181 koltuk yer alıyordu.

Tabii zamanla uçak içi yolcu deneyimi oldukça iyileşti. Şu an kullanılmakta olan koltuklar, 10 – 15 sene önce kullanılanlara kıyasla çok daha konforlu.

Bakalım Singapore Airlines’ın bu yeni hattına ve ürününe yolcuların teveccühü ne kadar olacak?

Hub Konumundaki Havalimanları Etkilenir mi?

Tabii böylesine uzun mesafeli uçuşların sayısının her geçen gün artması, kendisini bir transfer noktası olarak konumlandıran İstanbul, Dubai, Doha gibi havalimanlarının gelecek yıllardaki durumuna ilişkin soru işaretleri oluşmasına sebep oluyor.

Qantas, Emirates ile yaptığı geniş işbirliği kapsamında, tarihî Kanguru Hattı‘nın rotasını değiştirmiş ve 31 Mart 2013 tarihinden itibaren Londra uçuşlarını Dubai üzerinden yapmaya başlamıştı.

Qantas – Kanguru Hattı

Ancak geçtiğimiz hafta sonu devreye giren 2018 yaz tarifesi ile birlikte Qantas, bir yandan Perth – Londra arasında direkt sefer yapmaya başlarken, diğer taraftan da Airbus A380 tipi uçaklarla Sydney – Dubai – Londra şeklinde icra edilen seferlerin aktarma noktasını yeniden Singapur Changi Havalimanı’na kaydırmıştı.

Bu gelişme, Dubai Havalimanı için bir kayıp olarak nitelendirilmişti.

Bununla birlikte, çok uzun menzilli uçuşların İstanbul, Dubai ve Doha için kısa vadede bir tehdit olacağını düşünmüyoruz.

Söz konusu havalimanlarını transfer yolcu açısından bekleyen asıl tehlike, Avrupa merkezli olarak art arda kurulan ve uzun menzilde turizm amaçlı seyahat edenlere yönelik taşıma yapan LEVEL, Eurowings, Joon, Norwegian, WOW Air gibi şirketler olacaktır.


Posted

in

Tags: