Havalimanlarımızdaki Hızlı Toparlanma Devam Ediyor

2016 yılı ülkemiz için son derece talihsiz olayların yaşandığı bir yıl olmuştu.

Bu durum doğal olarak havayolu sektörüne de yansımıştı. Antalya gibi bazı havalimanlarımızda son derece ciddi oranlarda yolcu kaybı meydana gelmişti.

Ülkemizin önde gelen havayolu şirketleri, 2016-17 kış tarifesi dönemine girerken kapasite kısmak ve bazı uçaklarını yere çekmek zorunda kalmıştı.

Bunun sonucunda, 2016 yılının Mayıs ayından itibaren 2017 yılının ilk üç ayını da içerecek şekilde, sektörde belki de son 15 senedir hiç şahit olmadığımız bir şey olmuş ve yolcu sayıları, bir önceki yılın aynı dönemine göre sürekli bir biçimde gerileme göstermişti.

Ama 2017 yılı Nisan ayı itibarıyla bu olumsuz gidişat tersine dönmüştü. Nisan ayında başlayan toparlanma süreci özellikle Ağustos ayında zirve noktasına ulaşmıştı.

Ağustos ayında mesela, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına oranla %15 oranında artmıştı.

İstanbul’daki Hızlı Toparlanma Devam Ediyor

Gerek Antalya’ya gelen turist sayısının artması ve gerekse THY’nin, 2016-17 kış tarifesi döneminden farklı olarak uçaklarını yere çekmek zorunda kalmaması, söz konusu artışın 2017 yılı sonundan itibaren daha da hızlanarak devam etmesini sağladı.

2017-18 kış tarifesi döneminin başladığı Kasım ayından itibaren bu yükseliş daha da dikkat çekici bir hâl aldı.

THY’nin hub olarak kullandığı İstanbul Atatürk Havalimanı, artışta başı çeken nokta oldu.

Geçtiğimiz Ocak ayında İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarının yolcu sayısındaki artış adeta rekor kırdı.

Bunda, THY ve Pegasus filolarının planlandığı şekilde uçmasının yanı sıra, bir önceki yılın Ocak ayında İstanbul’da yaşanan kar fırtınası sebebiyle havalimanlarındaki operasyonun günlerce aksamış olmasının da etkisi vardı.

2018’in Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu sayısı artış oranı %30, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki artış oranı ise %26’yı buldu.

Bu iki havalimanımızdaki yolcu sayısı, Şubat ve Mart aylarında da çift haneli sayılarla artmaya devam etti.

Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu artışının büyük bölümü dış hatlardan gelirken, Sabiha Gökçen’de bu açıdan dengeli bir seyir olduğu gözlemleniyor.

Mart ayının son Pazar günüyle birlikte, 2018 yaz tarifesi başladı.

2017 yılından gelen baz etkisinin ortadan kalkmasıyla birlikte, önümüzdeki aylarda yolcu sayısı artış oranlarının tek hanelere düşeceğini tahmin ediyoruz.

Özellikle yılın ikinci yarısında İstanbul havalimanlarında hizmet verilen yolcu sayısındaki yıllık büyüme oranları daha da gerileyecek gibi görünüyor.

THY’nin 2017/2018 yaz kapasite artışının sınırlı kalması ve AtlasGlobal ile Onur Air’in uçaklarının büyük bölümünü Antalya merkezli charter operasyonlarına kaydırması, bunda en önemli sebep olacak.


Posted

in

,