Havalimanlarımızdaki Yolcu Artışı Devam Ediyor

2016 yılı ülkemiz için son derece talihsiz olayların yaşandığı bir yıl olmuştu.

Bu durum doğal olarak havayolu sektörüne de yansımıştı. Antalya gibi bazı havalimanlarımızda son derece ciddi oranlarda yolcu kaybı meydana gelmişti.

Ülkemizin önde gelen havayolu şirketleri, 2016-17 kış tarifesi dönemine girerken kapasite kısmak ve bazı uçaklarını yere çekmek zorunda kalmıştı.

Bunun sonucunda, 2016 yılının Mayıs ayından itibaren 2017 yılının ilk üç ayını da içerecek şekilde, sektörde belki de son 15 senedir hiç şahit olmadığımız bir şey olmuş ve yolcu sayıları, bir önceki yılın aynı dönemine göre sürekli bir biçimde gerileme göstermişti.

Ama geçtiğimiz Nisan ayı itibarıyla bu olumsuz gidişat tersine dönmüştü.

Nisan ayında başlayan toparlanma süreci özellikle Ağustos ayında zirve noktasına ulaşmıştı.

Ağustos ayında mesela, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki yolcu sayısı bir önceki yılın aynı ayına oranla %15 oranında artmıştı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından açıklanan verilere göre yukarı yönlü gidiş Eylül ayında da devam etti.

İstanbul Atatürk Havalimanı (IST) – Aylık bazda yolcu değişimi 2016-2017

İstanbul Atatürk Havalimanı’nı (IST) kullanan yolcu sayısında, 2016 yılının Eylül ayına nispeten %6,9 oranında artış kaydedildi.

Bu havalimanımızın dış hat yolcu sayısındaki artış oranı %8’i geçti.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın (SAW) görünümü ilk olarak Mart ayında olumlu yöne dönmüştü.

Mart ayındaki %4 oranındaki yolcu sayısı artışından sonra aynı eğilim devam etmişti. Eylül ayında bu havalimanımızdaki aylık bazdaki yolcu artış oranı %8,3 gibi bir hayli yüksek bir mertebede gerçekleşti.

Bu havalimanımızdaki dış hat yolcu sayısı artış oranı %11’e yaklaştı.

Geçtiğimiz yıl olumsuz yönde en fazla etkilenen noktalardan bir tanesi olan Antalya Havalimanı, Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesiyle birlikte, en dikkat çekici gelişimi gösteren meydanlarımızdan bir tanesi.

Antalya Havalimanı’nda 2017 yılının ilk dokuz aylık dönemindeki dış hat yolcu sayısı artışı %66 oranında gerçekleşti. Toplam yolcu sayısı ise 16 milyona yaklaştı.

Ülkemiz havalimanlarının yakaladığı olumlu havanın önümüzdeki dönemde de aynı şekilde devam edeceğini tahmin ve temenni ediyoruz.


Posted

in

,