Airbus A350_Istanbul Air Show_Havayolu 101_Sep 2014

THY, 787 ve A350’leri Ne Zaman Teslim Alacak?

Türk Hava Yolları (THY) geçtiğimiz eylül ayında New York’ta Boeing ile 40 adet 787-9 almak üzere ön anlaşma imzalamıştı. Bunu, geçen hafta Paris’te Airbus ile imzalanan 20+5’lik A350-900 sipariş ön anlaşması izledi.

Akıllara gelen ilk soru, bunların ne zaman kesin siparişe çevrileceği.

Ne Zaman Kesin Siparişe Çevrilecek?

İmalatçılar havayollarıyla veya finansal kiralama şirketleri ile iyi niyet, ön anlaşma veya farklı görüşmelerini anlaşma metni haline getirebiliyor. Bu siparişlerin kesinleştirilmesi için ‘order’ olarak tanımlanan resmi sipariş haline getirilmesi gerekiyor.

Aynı durum opsiyon olarak adlandırılan kesin siparişe çevrilebilir satış anlaşmaları için de geçerdi.

Ulaştığım bilgilere göre hem Boeing hem de Airbus ile anlaşmaların önümüzdeki dönemde tamamlanması gerekiyor.

İlk 787, 2019 Yazına

Boeing, THY’ye verdiği teklifte, 787-9 uçağının kesin siparişe çevrilmesi durumunda ilk uçağın önümüzdeki yıl temmuz ayında teslimatı planlanıyor. Boeing, 2019’da iki uçak verebileceğini THY ile paylaştı.

Airbus A350

Airbus’ın ise ilk A350-900 teslimatı için ön görülen tarih 2019 sonu. Siparişin teslimatlarının 2020’den itibaren, 5 yıl içinde peyderpey tamamlanması planlanıyor.

Airbus A350

Motorlar Henüz Seçilmedi

Boeing 787’de iki motor alternatifi var. THY motoru General Electric veya Rolls Royce’dan temin edecek.

A350’de ise tek motor imalatçısı var. O da Rolls Royce.

THY’nin uçak siparişlerini kesin hale getirmesinin sonrasında motor konusunda da seçim yaparak anlaşma imzalaması bekleniliyor.

Bu Uçaklar İhtiyaç mı?

THY, uzun menzilli yolcu uçağı konusunda geçen yıl aldığı A330-300 uçakları dışında yeni bir uçak filoya katmadı. Sadece iki 777 siparişini kargoya çevirdi. Bunu 3 adetlik ek 777F kargo uçağı siparişi izledi.

Önümüzdeki dönemlerde uzun menzildeki operasyonun genişlemesi, frekans artırımı gibi durumların yanı sıra daha az yakıt harcayan, yeni nesil, kabin konforu yüksek uçaklarla rekabeti sürdürmesi gerekiyor.

Bu açıdan belirli dönemler içinde uçakların yenileri ile değiştirilmesi şart. Yani THY’nin önümüzdeki yıllarda bu uçaklara ciddi anlamda ihtiyacı var.

Teslimat Tarihinde Değişiklik Olur mu?

Teslimat tarihlerinde değişiklik olma ihtimali de bir başka önemli durum. Arada yaşanan iptaller, finansal kiralama şirketlerinin önerileri, THY’ye yapılacak teslimat tarihlerinde değişikliğe neden olabilir. Bu tür konular, THY tarafından sürekli imalatçılar ile görüşülüyor.


Posted

in