China_Southern_Airlines_Airbus A380

A380’in Geleceğini Çin’in Kararı Belirleyecek

Fransa devlet başkanı Emmanuel Macron’un Çin’e düzenlediği ilk resmî ziyaret devam ediyor.

Taraflar arasında görüşülmesi planlanan konulardan bir tanesi, dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380’in geleceğini yakından ilgilendiriyor.

Emirates dışında yıllardır yeni sipariş alamayan A380’in üretilmeye devam edilip edilmeyeceği, Çin’in bu konuda vereceği karara bağlı.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan ve aynı zamanda en büyük ekonomilerinden bir tanesine sahip olan Çin’de hava ulaşımı büyük önem arz ediyor.

Bir çok havayolu şirketinin faaliyet gösterdiği ülkede, devlet mülkiyetinde olan China Southern (543 uçak), Air China (405 uçak) ve China Eastern (470 uçak), özellikle ön plana çıkıyor.

Bu üç büyük havayolu arasında sadece China Southern’ın filosunda beş adet A380 bulunuyor.

China_Southern_Airlines_Airbus A380
China Southern Airlines – Airbus A380

Airbus COO’su Fabrice Brégier, Emmanuel Macron’dan önce Çin’e giderek, taraflar arasındaki muhtemel işbirliklerini değerlendirdi.

Aslında Airbus halihazırda Çin’de önemli yatırımlara sahip.

Şirketin Tianjin’deki fabrikasında ayda dört adet Airbus A320 tipi uçağın montajı gerçekleştiriliyor.

İlk üretimini Haziran 2009’da gerçekleştiren fabrikada yaklaşık 2.000 kişi çalışıyor.

Macron’un ziyareti sırasında, bir devlet şirketi olan China Aircraft Leasing Group tarafından 100 civarında yeni uçak siparişi verilmesi bekleniyor.

Böyle bir durumda, Tianjin’deki fabrikanın üretim hızının ayda dörtten, beşe yükseltilmesi planlanıyor.

Bununla birlikte, söz konusu siparişin içerisinde A380 bulunmadığı belirtiliyor.

Halen ABD’nin ardından dünyanın ikinci büyik havayolu pazarı konumundaki Çin’in, 2024 yılına gelindiğinde ilk sıraya yükseleceği tahmin ediliyor.

Bu çerçevede 2036 yılına kadar Çin’in ihtiyaç duyacağı yeni yolcu ve kargo uçağı sayısının 6.500 civarında olması bekleniyor.

Airbus, önümüzdeki beş yıl içerisinde Çinli havayolu şirketlerinin 60-100 adet arasında, A380 gibi super jumbo kategorisindeki uçaklara ihtiyaç duyacağını iddia ediyor.

Ancak yukarıda da belirttiğimiz üzere, China Southern filosundaki beş adet A380 dışında, Çin’den bu uçağa herhangi bir talep gelmiş değil.

Comac_C919_aircraft
Comac C919

Hem bölgesel jet (Comac ARJ21) hem de dar gövde (Comac C919) kategorisinde kendi uçağını üretmekte olan Çin’in, A380 siparişi verme karşılığında Airbus ile teknoloji transferi konusunda  daha kapsamlı bir işbirliğine girip girmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Airbus’ın bunun bir adım ötesine geçerek, A380 programının bir bölümünü Çin’e satmayı teklif edeceği de gelen haberler arasında.

Çin’in A380 kararı hiç süphesiz ki, bu uçağın en büyük işletmecisi olan Emirates’in vermekte tereddüt ettiği yeni siparişi de yakından ilgilendiriyor.

Zira A380’in, Çinli havayolu şirketlerinin filosuna girmesi bu uçak için adeta bir hayat öpücüğü anlamına gelecek ve üretimin en azından 2020’li yılların sonuna kadar devam etmesini sağlayacak.