A380’in GeleceÄŸini Çin’in Kararı Belirleyecek

Fransa devlet baÅŸkanı Emmanuel Macron’un Çin’e düzenlediÄŸi ilk resmî ziyaret devam ediyor.

Taraflar arasında görüşülmesi planlanan konulardan bir tanesi, dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380’in geleceÄŸini yakından ilgilendiriyor.

Emirates dışında yıllardır yeni sipariÅŸ alamayan A380’in üretilmeye devam edilip edilmeyeceÄŸi, Çin’in bu konuda vereceÄŸi karara baÄŸlı.

Dünyanın en kalabalık ülkesi olan ve aynı zamanda en büyük ekonomilerinden bir tanesine sahip olan Çin’de hava ulaşımı büyük önem arz ediyor.

Bir çok havayolu şirketinin faaliyet gösterdiği ülkede, devlet mülkiyetinde olan China Southern (543 uçak), Air China (405 uçak) ve China Eastern (470 uçak), özellikle ön plana çıkıyor.

Bu üç büyük havayolu arasında sadece China Southern’ın filosunda beÅŸ adet A380 bulunuyor.

China_Southern_Airlines_Airbus A380

China Southern Airlines – Airbus A380

Airbus COO’su Fabrice Brégier, Emmanuel Macron’dan önce Çin’e giderek, taraflar arasındaki muhtemel iÅŸbirliklerini deÄŸerlendirdi.

Aslında Airbus halihazırda Çin’de önemli yatırımlara sahip.

Åžirketin Tianjin’deki fabrikasında ayda dört adet Airbus A320 tipi uçağın montajı gerçekleÅŸtiriliyor.

İlk üretimini Haziran 2009’da gerçekleştiren fabrikada yaklaşık 2.000 kişi çalışıyor.

Macron’un ziyareti sırasında, bir devlet ÅŸirketi olan China Aircraft Leasing Group tarafından 100 civarında yeni uçak sipariÅŸi verilmesi bekleniyor.

Böyle bir durumda, Tianjin’deki fabrikanın üretim hızının ayda dörtten, beÅŸe yükseltilmesi planlanıyor.

Bununla birlikte, söz konusu siparişin içerisinde A380 bulunmadığı belirtiliyor.

Halen ABD’nin ardından dünyanın ikinci büyik havayolu pazarı konumundaki Çin’in, 2024 yılına gelindiÄŸinde ilk sıraya yükseleceÄŸi tahmin ediliyor.

Bu çerçevede 2036 yılına kadar Çin’in ihtiyaç duyacağı yeni yolcu ve kargo uçağı sayısının 6.500 civarında olması bekleniyor.

Airbus, önümüzdeki beş yıl içerisinde Çinli havayolu şirketlerinin 60-100 adet arasında, A380 gibi super jumbo kategorisindeki uçaklara ihtiyaç duyacağını iddia ediyor.

Ancak yukarıda da belirttiÄŸimiz üzere, China Southern filosundaki beÅŸ adet A380 dışında, Çin’den bu uçaÄŸa herhangi bir talep gelmiÅŸ deÄŸil.

Comac_C919_aircraft

Comac C919

Hem bölgesel jet (Comac ARJ21) hem de dar gövde (Comac C919) kategorisinde kendi uçağını üretmekte olan Çin’in, A380 sipariÅŸi verme karşılığında Airbus ile teknoloji transferi konusunda  daha kapsamlı bir iÅŸbirliÄŸine girip girmeyeceÄŸini önümüzdeki günlerde göreceÄŸiz.

Airbus’ın bunun bir adım ötesine geçerek, A380 programının bir bölümünü Çin’e satmayı teklif edeceÄŸi de gelen haberler arasında.

Çin’in A380 kararı hiç süphesiz ki, bu uçağın en büyük iÅŸletmecisi olan Emirates’in vermekte tereddüt ettiÄŸi yeni sipariÅŸi de yakından ilgilendiriyor.

Zira A380’in, Çinli havayolu ÅŸirketlerinin filosuna girmesi bu uçak için adeta bir hayat öpücüğü anlamına gelecek ve üretimin en azından 2020’li yılların sonuna kadar devam etmesini saÄŸlayacak.

Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.