Airbus’ın Çin’deki Fabrikası Hizmete Girdi

Airbus, Avrupa kıtası dışındaki ilk geniş gövdeli uçak üretim tesisini Çin’de hizmete açtı.

Airbus ile Çin arasında 26 Mart 2014 tarihinde varılan mutabakat sonrasında başlatılan çalışmaların bir sonucu olarak, “Montaj ve Teslimat Merkezi” (Completion and Delivery Centre) adı altında açılan tesis, ülkenin Tianjin kentinde yer alıyor.

Açılış töreninde aynı zamanda, Tianjin Airlines filosuna katılacak olan A330 tipi bir uçağın teslimatı da yapılarak, bu açıdan bir ilke imza atıldı. Ancak söz konusu uçağın üretimi, Airbus’ın Toulouse’taki tesislerinde yapılmıştı.

Airbus’ın Çin’deki A330 üretim tesisi resmen açıldı. (Eylül 2017)

İlk aşamada 150 personelin görev yapacağı tesiste kabin içi ekipmanların yerleştirilmesi, uçak boyama, üretim uçuş testleri, müşteri kabul uçuşları ve uçak teslimatları gerçekleştirilecek.

İlerleyen dönemde çalışan sayısı 250’ye yükselecek tesiste 2019 yılının başlarından itibaren ayda iki uçağın teslimatının yapılması hedefleniyor.

Airbus’ın Çin’deki A330 tesisi

Öte yandan bu tesis, Airbus’ın Çin’deki yatırımları açısından bir ilk değil.

Airbus’ın bir de, yine Tianjin’de bulunan ve ilk üretimini Haziran 2009’da gerçekleştiren bir A320 fabrikası bulunuyor.

Hamburg (Almanya), Toulouse (Fransa) ve Mobile (ABD) kentleri, dünya genelinde A320 ailesi uçakların üretimi yapılan diğer noktalar.

Halen Çin’de Airbus üretimi 1,484 adet yolcu uçağı görev yapıyor. Bunların 1.282 adedi A320, 202 adedi ise A330 ailesinden.

Son yıllarda geniş gövdeli uçak talebinin arttığına dikkat çeken Airbus, ikinci fabrikanın açılmasına karar vermişti.

Bu fabrikada, geniş gövdeli çift koridorlu A330 uçakları imal edilecek. Önümüzdeki 20 yılda Çin pazarında 5,400 uçaklık ihtiyacın olduğunu belirten Airbus, bu fabrikada ayda iki uçak üretmeyi planlıyor.

Fabrikada üretilen A330 tipi ilk uçağın, 2018 içinde teslim edilmesi hedefleniyor.

Airbus’ın Ana Üretim Hatları Dört Noktada

Toulouse / Fransa

Airbus’ın ana üssü, Fransa’nın Toulouse kenti. Burada şirket portföyündeki tüm uçaklar yani tek koridorlu A320, uzun menzilli A330 ile A350XWB ve iki katlı A380’ler üretiliyor.

Hamburg / Almanya

Hamburg tesislerinde ise sadece A320 serisi üretilirken iki katlı yolcu uçağı A380’in kabin modifikasyonu ve boyama işlemleri yapılıyor.

Tianjin / Çin

Pekin yakınlarındaki Tianjin Serbest Bölgesi’ndeki fabrikada da A320 serisinin montaj işlemleri gerçekleştiriliyor. Halen ayda dört uçak üretilen Çin’deki fabrikada 2 bin kişi çalışıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen parçalar, Çin’de üretilenlerle birlikte Tianjin’deki fabrikada birleştiriliyor.

Mobile, Alabama / ABD

ABD’deki tesisler Temmuz 2015’te faaliyete geçti. İlk uçağın teslimatı gerçekleştirildi. Fabrikanın 2018 yılında toplam 50 adet uçak üretmesi planlanıyor.


Posted

in

,