Yolcular Güvenlik Problemlerinden Ne Kadar Endişeli?

Bir yandan dünyanın dört bir yanından çatışma ve kargaşa haberleri gelmeye devam ederken, diğer yandan da küresel çaptaki seyahat sayısındaki istikrarlı artış sürüyor.

Dünyanın önde gelen seyahat yönetimi şirketlerinden olan Carlson Wagonlit (CWT) ve Artemis Strategy Group işbirliği ile 30 Mart – 24 Nisan 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilen bir anket, yolcuları endişelendiren konuların ilginç bir tablosunu sunuyor.

Neredeyse sürekli bir biçimde gündemin ilk sırasında yer almasına karşın terörizm, iş amaçlı seyahat eden kişilerin endişe listesinde ancak beşinci sırada bulunuyor.

“İş için gereken bir şeyi unutmak”, %40’lık bir oranla endişe listesinin ilk sırasında yer alıyor.

Onu, “önemli bir şeyi kaybetmek”, “soyguna uğramak” ve “hava durumu” takip ediyor.

İşin daha da ilgi çekici yanı, CWT’nin anketine katılan ve son 12 ay içerisinde dörtten fazla iş amaçlı seyahat etmiş olan 1.900 kişinin %67’si, günümüzdeki seyahat şartlarının eskiye nazaran daha güvenli olduğuna inanıyor.

CWT Güvenlik Anketi (2017)

Bununla birlikte, iş amaçlı seyahat edenlerin %68’i, seyahat sigortası yaptırmayı ihmal etmiyor.

Ankete katılanların %20’sinin en az bir kez, güvenlik sebebiyle seyahatini iptal etmişliği de var.

Sağlık konusu da neredeyse güvenlik kadar hassasiyetle üzerinde durulan bir başka husus.

CWT’nin anketindeki dikkat çekici diğer bir nokta, güvenlikle ilgili algının bölgesel bazda ne denli değişken olduğu.

Asya-Pasifik bölgesindeki yolcuların %56’sı seyahatlerinde güvenlik kaygısı yaşarken, bu oran Amerika’da %47 ve Avrupa’da %37 mertebesinde bulunuyor.

Asya-Pasifik bölgesindeki yolcular seyahatlerine daha etraflı bir biçimde hazırlanıyor da denilebilir. Bu bölgedeki yolcuların %41’i, gidecekleri yere ilişkin haberleri takip edip ona göre tedbir alıyorken, bu oran Amerika’da %33 ve Avrupa’da %29 seviyesine geriliyor.

Görünen o ki, ülkemizde 1999 depreminden sonra adeta bir slogan haline gelen “depremle yaşamaya alışmak” gibi, iş amaçlı seyahat eden kişiler de “terörizm ve kargaşa ile yaşamaya alışmış” gibiler.


Posted

in