Qatar Airways, Cathay Pacific’e Ortak Oldu

Qatar Airways sürpriz bir kararla, Cathay Pacific’in %9,6 oranındaki hissesini satın aldı.

Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker yaptığı açıklamada, Cathay Pacific’in çok güçlü ve geleceğe dönük potansiyeli yüksek bir havayolu şirketi olduğunu vurguladı.

Halihazırda her iki şirket, Oneworld adlı havayolu ittifakının üyeleri durumundalar.

Qatar Airways söz konusu hisseleri, Hong Kong merkezli bir kimya firması olan Kingboard Chemical Holdings Ltd’den satın aldı.

Satın alma işleminin maliyetinin yaklaşık 662 milyon USD olduğu belirtiliyor.

Böylelikle Qatar Airways, Swire Group ve Air China’nın ardından, Cathay Pacific’in üçüncü büyük hissedarı konumuna geldi.

Cathay Pacific hisse yapısı (Kasım 2017)

Şirket bu hamleyle Güneydoğu Asya ve Çin pazarına dolaylı da olsa bir adım atarken, bu birlikteliğin arzulanan mertebede bir sinerji sağlayıp sağlamayacağı henüz çok net değil.

Böylesine önemli bir konuda Cathay Pacific tarafından son derece kısa bir açıklama yapılmış olması ve bu açıklamada Cathay’ın %75 oranında hissesinin halen Swire Group ile Air China’nın mülkiyetinde bulunmasına vurgu yapılması, ayrıca dikkat çekici.

Hatırlanacağı üzere Qatar Airways, geçtiğimiz Haziran ayının hemen başında Suudî Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Bahreyn, Katar’la olan diplomatik ilişkilerini kestiklerini açıklamalarının ardından ciddi bir darboğaza girmiş ve filosunun yaklaşık %20 oranındaki bölümünü yere çekmek zorunda kalmıştı.

Yine Haziran ayı içerisinde Qatar Airways, American Airlines’ın %10 oranında hissesini satın almak istediğini duyurmuş ancak bu niyet American tarafında son derece soğuk bir tepkiyle karşılanmış ve bir sonuca ulaşmamıştı.

Qatar Airways’in diğer havayolu yatırımları ise IAG (%20), LATAM (%10) ve Meridiana (%49) şeklinde sıralanıyor.

Katarlı taşıyıcının bunun yanı sıra, Hindistan’da da bir havayolu şirketi kurma planları bulunuyor.