Singapore Airlines, Uçak İçi Deneyimde Çıtasını Yükseltti

Singapore Airlines, dün tanıttığı yeni kabin tasarımlarıyla, yolcu deneyimi açısından kendi çıtasını yükseltti.

2014 yılının Mayıs ayında Etihad Airways, Airbus A380 tipi uçaklarında yer alan ve The Residence adını verdiği First Class ötesi ürününü duyurduğunda, o sıra dışı tasarım sadece havayolu sektöründe değil, tüm dünya genelinde yankı bulmuştu.

Etihad-airlines-residence_First Class
The Residence (Etihad Airways)

Bir oturma odası, iki kişilik bir yatak odası ve yine bu suite özel olarak tasarlanan duş, The Residence hizmetini tercih eden çok özel yolcuların kullanımına sunuluyor. Etihad’ın bu çok konuşulan hizmeti kapsamında, yolculardan sorumlu bir de “kâhya” (butler), uçaklarda hizmet vermeye başlamıştı.

2017 yılının başlarında ise Qatar Airways, dünyanın en büyük turizm fuarı olan ITB Berlin’de, QSuite adını verdiği yeni Business Class konsepti ile sektörde adeta bir oyun değiştirici etkisi yapmıştı.

Doğrusunu söylemek gerekirse QSuite, bir çok havayolu şirketinin First Class olarak sunduğu ürünün dahi ötesine geçmişti.

Qatar Airways QSuite

QSuite konseptinde koltuklar uçak içerisinde, 1 – 2 – 1 düzenin yer alıyor. Pencere kenarındaki koltuklar tek sıra halindeyken, kabinin ortasında yer alan ikili koltuklar ise istendiğinde iki kişilik bir suit haline; ve hatta bunun bir adım ötesinde, dört koltuğun bir araya getirilmesiyle uçak içerisinde küçük bir odaya dönüştürülebiliyor.

Singapore Airlines, Uçak İçi Deneyimde Çıtayı Yükseltti

Havayolu sektöründe hizmet kalitesi dendiğinde akla gelen ilk şirketlerden olan Singapore Airlines, Körfez’deki rakipleriyle rekabet edebilmek amacıyla uçak içi deneyimini daha da yükseklere taşıma iddiasında.

Tanıtımı dün yapılan yeni konsept, şirketin Airbus A380 filosunu kapsayacak.

Singapore Airlines filosuna önümüzdeki Aralık ayından itibaren katılacak beş adet A380’in kabin içi tasarımı yeni konsepte göre hazırlandı. Buna ilave olarak, filoda mevcut olan 14 adet A380’in kabin içi tasarımı da yenilenecek.

850 milyon USD’ye mâl olması beklenen kabin yenileme çalışmaları 2018 yılının sonunda başlayacak ve 2020 yılı içerisinde bitirilecek.

Yeni konseptin baş rol oyuncusu tabii olarak First Class süitleri.

Uçağın ön kısmındaki ön kabin içerisinde ferah bir şekilde konumlandırılmış 6 adet süit ile yolcular, A380 tipi uçaklarda ayrıcalık hissi ile kişisel mahremiyeti beraber deneyimleyecek.

Singapore Airlines Suite (Aralık 2017)

Estetik bir şekilde tasarlanmış sürme kapı adeta, olağanüstü dekorasyon ve döşemelerle tamamlanan kişisel bir vahaya açılmakta.

Süitlerin her birinde bulunan eğimi ayarlanabilir düz yatak ve lüks deri koltuk sayesinde yolcular, koltuklarını yatağa dönüştürmek zorunda kalmaksızın koltukta oturabilecek veya yatakta uzanabilecek.

Singapore Airlines Suite (Aralık 2017)

Birlikte seyahat eden çiftler için, her bir koridorun ilk iki süitinde yer alan yataklar birleştirilerek, iki kişilik yatak haline getirilebilmekte.

Ayrıca, kullanılmayan yatak tamamen katlanarak söz konusu süitlerde seyahat eden yolculara daha fazla kişisel alan sunmakta.

Singapore Airlines – Yeni Business Class (Aralık 2017)

Yeni konseptteki Business Class koltukları, tüm yolcuların koridora doğrudan erişebilmelerini sağlamak amacıyla 1-2-1 şeklinde yerleştirilmiş.

Singapore Airlines – Yeni Business Class (Aralık 2017)

USB girişleri ve koltuk içi güç kaynağının bulunduğu iş paneli, ışık seviyesi ayarlanabilir okuma ışıkları, ruh haline göre seçilebilen ışıklandırma, yemek pozisyonlarında esneklik sağlamak üzere tasarlanmış daha geniş yemek masası ile birlikte tüm eşyaların kolaylıkla erişilebilmesine olanak sağlayan düşünceli bir tasarımla kişisel eşyaların yerleştirilmesi için özel alanlar diğer özellikler olarak sıralanabilir.

Singapore Airlines CEO’su Goh Choon Phong açıklamasında; “Yeni kabin ürünlerinin takdimi ile yaptığımız önemli yatırım; aralıksız ürün ve hizmet yatırımına olan bağlılığımızı, lider konumumuzu sürdürmeye yönelik uzun vadeli yaklaşımımızı ve ayrıcalıklı tam hizmet uçak
yolculuğunun geleceğine olan güvenimizi ortaya koymaktadır. Yeni kabin ürünleri; kapsamlı müşteri araştırması ile tasarımcılarımız ve
tedarikçilerimizle yakın ortaklığın da dahil olduğu dört yıllık bir çalışmanın sonucudur. Müşterilerimizin sonuçları canı gönülden takdir edeceğinden ve onlara benzersiz seyahat deneyimi yaşatmaya devam edeceğimizden emin olmalarını sağlayacağına eminiz.” şeklinde konuştu.

Neticede, Singapore Airlines’ın kabin içi yolcu deneyiminde kendi çıtasını yükselttiğini ancak Körfez’deki rakiplerinin First ve Business Class ürünlerinin bir adım gerisinde kaldığını söyleyebiliriz.

Koltuk Kapasitesi Artıyor

Kabin tasarımı yenilenirken, Singapore Airlines filosundaki A380’lerin koltuk kapasitesi de artırıldı.

Dört sınıflı bir yapıya sahip olan uçaklarda 6 adet Singapore Airlines Suite, 78 adet Business Class, 44 adet Premium Economy Class ve 343 adet Economy Class olmak üzere toplam 471 koltuk bulunacak.

Şirketin filosundaki mevcut A380’lerin koltuk kapasitesi 441. Bunların 333 adedi Economy Class.

Yeni kabin tasarımı, önümüzdeki Aralık ayından itibaren ilk olarak Singapur – Sydney arasındaki uçuşlarda yolcuların beğenisine sunulacak.

First Class Suit, Business Class, Premium Economy Class ve Economy Class içerisindeki yeni kabin ürünleri, kapsamlı müşteri geri bildirimleri göz önünde bulundurularak dört yılda geliştirildi.

Yeni Konsept, Aralık Ayında Göklerde

Yeni konsepte sahip ilk uçak, 18 Aralık 2017 tarihinden SQ221 sefer numarası ile günlük olarak 20:40’ta Singapur’dan kalkış yapacak olup ertesi gün saat 07:40’ta Sydney’e iniş yapacak.

SQ232 sefer numarası ile yapılacak dönüş seferleri ise Sydney’den saat 12:15’te kalkış yapacak ve saat 17:35’te Singapur’a varacak.

Yeni kabin tasarımının bulunacağı uçakların diğer hangi hatlarda hizmete gireceği önümüzdeki aylarda açıklanacak.

2007 yılının Ekim ayından bu yana Singapore Airlines’ın filosunda yer alan Airbus A380 tipi uçaklar Sydney’in yanı sıra Pekin, Frankfurt, Hong Kong, Londra, Melbourne, Bombay, Yeni Delhi, New York, Osaka, Paris, Şanghay ve Zürih hatlarında da hizmet veriyor.

Yakın zamana kadar şirketin filosunda 19 adet A380 yer alıyordu. Bunlardan bir tanesi kiralama firmasına iade edilirken, dört adet A380’in iade bakım çalışmaları da devam ediyor. Dolayısıyla halihazırda Singapore Airlines filosunda fiilen uçmakta olan A380 sayısı ondört.