KLM, “WeChat” Üzerinden Ödeme Kabul Etmeye Başladı

Sosyal medya kanallarını en iyi kullanan havayolu şirketlerinden bir tanesi olan KLM, yolcuların “WeChat” üzerinden ödeme yapabilmesine imkân sağladı.

Yolcuların “WeChat Pay” platformunu kullanarak faydalanabileceği imkân, sessiz sedasız bir biçimde 21 Ağustos 2017 tarihinde devreye girdi.

İşin en ilgi çekici yanı, KLM, daha şimdiden Çinli yolcularının %20-30 gibi oldukça ciddi orandaki bir bölümünün bilet ödemelerini WeChat üzerinden yapmaya başladığını belirtiyor.

WeChat Pay

Bilindiği üzere WeChat, Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaygın bir biçimde kullanılan bir mesajlaşma uygulaması. Bir bakıma, Çin’in Whatsapp’ı da denilebilir.

Bu oranın bir kaç gün içerisinde bu kadar yüksek bir seviyeye ulaşmasının temelinde, WeChat’in ödeme uygulamasının halihazırda Çinliler tarafında oldukça yaygın bir biçimde kullanılıyor oluşu.

WeChat’in aylık aktif kullanıcı sayısı 960 milyonu aşıyor. Ve bu kullanıcıların 600 milyon kadarı, WeChat Pay özelliğini etkinleştirmiş durumda.

2014 yılından bu yana kurumsal WeChat hesabı bulunan KLM, 6 Haziran 2017 tarihi itibarıyla yolcularına Twitter ve WeChat üzerinden rezervasyon teyidi, check-in bildirimi, biniş kartı ve uçuşun durumununa ilişkin güncellemeler gibi konularda hizmet vermeye başlamıştı.

Mobil Ödeme Giderek Yaygınlaşıyor

WeChat Pay’in de dahil olduğu TenPay uygulamasının Çin’deki mobil ödeme pazarındaki payı %40 mertebesinde bulunuyor.

Bu önemli pazarın lideri ise, %54 oranıyla Alipay.

Çinli şirketlerinde dışında Air Asia, Scoot, Philippine Airlines, United Airlines, Delta Air Lines ve Finnair, Alipay uygulaması üzerinden ödeme kabul eden havayolu şirketleri.

Öte yandan WeChat şimdilik sadece KLM ve Thai AirAsia tarafından kullanılıyor. (Çinli şirketler dışında)

Önümüzdeki dönemde de, hangi sektörden olursa olsun, Çin gibi son derece büyük bir pazardan pay almak isteyen tüm şirketler, bu ülkenin şartlarına uyum sağlayarak, buradaki kullanıcı alışkanlıklarına uygun yöntemleri devreye sokmaya devam edeceklerdir.

KLM ve Dijital Dünya

 

KLM’in dijital dünyada yapmış olduğu girişimler hız kesmeden devam ediyor.

2015 yılı sonlarında Air France KLM ve dünyanın en büyük b2b platformlarından olan Alibaba.com arasında bir stratejik işbirliği anlaşması imzalanmıştı.

Bu anlaşma çerçevesinde, Air France KLM biletleri, Alibaba’nın seyahat portalı olan Alitrip üzerinden satılmaya başlanmıştı.

Air France KLM böylece, Asyalı havayolu şirketleri dışında Alitrip platformu üzerinden bilet satmaya başlayan ilk taşıyıcı olmuştu.

Çinli yolcular biletlerini, Alitrip üzerinde hizmete giren Air France KLM “web dükkânından” satın alabiliyor.

Öte yanda; geçtiğimiz aylarda, KLM Sosyal Medya Müdürü Karlijn Vogel-Meijer, yaptığı bir açıklamada, sosyal medya stratejilerini üç temel nokta üzerine bina ettiklerini söylüyordu:

Müşteri hizmeti, saygınlık ve ticaret.

KLM_android_smart_phone_app
KLM – Akıllı telefon uygulaması

Vogel-Meijer, ilk iki unsuru başarıyla yerine getirdiklerinde, ticarî başarının da kendiliğinden geldiğini belirtiyor. KLM’in sosyal medya kanalları üzerinden ilave geliri, yılda 25 milyon USD’ye ulaşmış durumda.

KLM, hem müşteri memnuniyeti hem de pazarlama ve satış faaliyetleri açısından son derece önemli olan sosyal medya kanallarına önümüzdeki dönemde de yatırım yapmaya devam edecek.

Twitter, Facebook, KaoKaoTalk (Kore), Vkontakte (Rusya) ve WeChat (Çin) gibi geniş kullanımlı kanalların yanı sıra, halen deneme aşamasında olmakla birlikte, WhatsApp gibi alternatif iletişim biçimleri de, KLM’in ileriye dönük sosyal medya planları arasında yer alıyor.

KLM, sosyal medya kanallarından haftalık ortalama 100.000’den fazla “mention” alıyor. Bunun yaklaşık %15 oranındaki bölümü, yolcular tarafından yöneltilen sorulardan oluşuyor.

Halen 250 kişiyi bulan kadrosuyla havayolu sektörünün en geniş sosyal medya ekibine sahip olan KLM, bu sorulara 9 farklı dilde (Flemenkçe, İngilizce, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Fransızca, Japonca, Çince ve Korece) ve 24/7 cevap veriyor.

Normal vardiya saatleri içerisinde ayrıca İtalyanca olarak da hizmet veriliyor.


Posted

in

,

Comments

One response to “KLM, “WeChat” Üzerinden Ödeme Kabul Etmeye Başladı”